Egy hamburgi konferencián két német kutató részletesen bemutatta az észak-koreai rezsim által használt Linux-alapú, saját fejlesztésű operációs rendszert. A Red Star méltó a politikai közeghez, ami megalkotta: invazív, totalitárius eszköz.

Komoly kihívást jelent a rezsim számára az, hogy a számítástechnika és az internet előnyeinek kihasználása mellett megtartsák szoros ellenőrzésüket a felhasználók fölött – válaszuk egy saját fejlesztésű operációs rendszer, melyről egy hamburgi számítás- és biztonságtechnikai konferencián számoltak be részletesebben az ERNW nevű IT-cég kutatói.

A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem csupán a nyugati operációs rendszerek egyszerű imitációjáról van szó. A Red Star a Linux Fedora 11-es iterációjára és egy 2011-es kernelre épül, fájlrendszerét és a felhasználó rendelkezésére bocsátott alapprogramokat tekintve – melyek a naptár és egy zeneszerző applikáció mellett többek közt egy módosított Firefox-böngészőt is tartalmaznak – a Mac OSX-re emlékeztet. Az operációs rendszer nem engedélyez semmilyen módosítást: amennyiben a felhasználó deaktiválná a vírusirtót, vagy a tűzfalat, a számítógép egy hibaüzenet kijelzése után leáll – ezzel időnként folyamatos újraindítási ciklusban ragadva.

Van megoldásuk arra is, hogy az illegálisnak minősített médiatartalmakat pendriveokon és microSD-kártyákon keresztül juttatják el egymáshoz a lakosok: a Red Star a számítógépen és a hozzá csatlakoztatott eszközökön megtalálható összes dokumentumra és médiafájlra vízjelet rak, ezzel visszakereshetővé téve a különböző tartalmakat. A folyamatról a felhasználó nem tud, és azokat a fájlokat is érinti, melyeket meg sem nyitott. „Ez a magánszféra komoly megsértése” – nyilatkozta a Reutersnek az egyik kutató.

A rendszernek saját fejlesztésű vírusirtója is van, mely egy – nem meglepő módon – Észak-Koreában található központi szerverről kap rendszeres frissítéseket. A szakértők elképzelései szerint valószínűleg azért készítették el, mert tartanak a hasonló nyugati szoftverekbe beépített „backdooroktól”. Szintén saját fejlesztésű a titkosítás is, az internet helyett pedig saját, alapszintű intranet-szolgáltatásukhoz csatlakoznak a gépek, melyen keresztül természetesen csak az állami médiát és néhány, hivatalosan engedélyezett oldalt lehet elérni.

Nem lehet tudni, hány ember használja a Red Start: egyre több számítógépet használnak Észak-Koreában, de a legtöbb gépen a most már majdnem tizenöt éves Windows XP fut. Mások is próbálkoznak egyébként egyedi operációs rendszer létrehozásával: többek között Kína és Oroszország, de Kuba is igyekszik megszabadulni a Windowstól a National Nova nevű, Ubuntu-alapú havannai fejlesztéssel. Az ilyen és ehhez hasonló kísérletek sokakat aggodalomra int a techvilágban – megmutatja ugyanis, hogy a nyílt forráskódú, pozitív szándékkal készített programokat is lehet invazív, a szabadságjogokat elfojtó eszközök létrehozására használni.