Nem csak nálunk volt címlapsztori a tény, hogy a kormány visszavonja a vasárnapi boltzár rendkívül népszerűtlen intézkedését. A Wall Street Journal, a Bloomberg, a Reuters és az Associated Press is beszámolt a döntésről. A boltok több helyen is zárva tartanak a hét utolsó napján – a legtöbb országban azonban fokozatosan feloldják ezeket az intézkedéseket.

Nem lehet megunni

A 2015-ös törvénnyel kapcsolatban egyöntetűen megjegyezték, hogy mennyire rossz fogadtatása volt a teljes lakosság körében – a Wall Street Journal „népszerűtlennek”, a Reuters „a Fidesz és a baloldali ellenzék közti komoly konfliktusforrásnak”, az Associated Press „rendkívül népszerűtlennek”, nevezte, a Bloomberg pedig Rogán Antal sajtótájékoztatójából azt a megjegyzést idézte, mely szerint „a kormány felismerte, hogy a legtöbb ember ellenzi a boltbezárásokat”.

Az IPSOS 2015 márciusi felmérése szerint a válaszadók több mint 68%-a nem értett egyet az intézkedéssel, negyedük szerint ugyanis ez rendkívül megnehezíti számukra az alapvető tartós- és élelmiszertermékek beszerzését. A TÁRKI és a Medián hasonló eredményekre jutott: esetükben 59,2% és 62% ellenezte a törvényt. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, az Országos Kereskedelmi Szövetség és a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége is a várható negatív gazdasági hatásokra hívta fel a figyelmet.

Tény azonban, hogy az első hónapokban ha csak minimálisan is, de emelkedett a napi kereskedelmi forgalom – írja a Eurofound. Varga Mihály sajtótájékoztatójában azt mondta, hogy az intézkedés nem hozott alapvető változásokat a kereskedelemben, az üzletek eladásai azonban típustól és helytől függetlenül megnőttek, fogalmazott a TeleTrader a Portfólió cikke alapján.

Vasárnapok külföldön

Az Európai Unió minden egyes tagállam számára lehetőséget ad arra, hogy a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatban saját törvényeket hozzon – az egyetlen kötelező elvárás csupán az, hogy hat napi munkát mindenképpen egy szünnap kövessen, azonban ennek sem kell feltétlenül vasárnapnak lennie.

Belgiumban 2006 óta hat, illetve kilenc vasárnapon tarthatnak nyitva az üzletek évente a helyi szabályozástól függően. 2011-ben a Comeos csoport kezdeményezésére 3400 bolt tartott nyitva ugyanazon a hétvégén. Az Európai Bizottság Belgiumra vonatkozó javaslataiban előkelő helyen szerepel az idevágó „túlzó korlátozások megszüntetése” a gazdasági növekedés elősegítésének érdekében. Horvátországban a katolikus egyház lobbitevékenysége miatt 2004-ben az alkotmánybíróságnak kellett kimondania, hogy a tiltás alkotmányellenes lenne, 2008 nyarán azonban mégis elfogadtak egy törvényt a vasárnapi nyitva tartás ellen. Erről 2009 nyarán hozott ítéletet a testület, és ismételten alkotmányellenesnek találta.

Ontario 1911-es idevágó törvénye.

Ami a skandináv országokat illeti, Finnországban 1994 óta tarthatnak nyitva az üzletek a hét utolsó napján, 2009 óta pedig minden szabályozást eltöröltek a 400 négyzetméternél kisebb üzletek nyitvatartásával kapcsolatban. Svédországban az egyetlen tiltás az állami kézben lévő Systembolagetre vonatkozik, mely az egyetlen üzletlánc, ami 3,5%-nál nagyobb alkoholtartalmú italokat árusíthat – ők nem nyithatnak ki vasárnap. Dániában 2012-ben törölték el a vasárnapi nyitvatartást korlátozó intézkedéseket.

Németországban máig egy 1956-os törvény szabályozza az üzletek működését. A vasárnapi nyitvatartással kapcsolatos tiltások feloldását 2004-ben alkotmányellenesnek találták, jelenleg az ezzel kapcsolatos döntéseket a helyi önkormányzatok hozzák meg, az IEA adatai szerint pedig a kezdődő deregulációs folyamat gazdasági előnyökkel jár számukra. Franciaországban egy 1906-os törvény miatt alapvetően szintén zárva tartanak az üzletek a hét utolsó napján, azonban ez alól rengeteg a kivétel.

Kanadában és az Egyesült Államokban az egyes tartományok illetve államok relatíve szabadon dönthetnek az ezzel kapcsolatos intézkedésekről, így a szabályozás sokáig nem volt egységes. Kanadában 2006-ra szinte mindenhol feloldották a tiltásokat – Nova Scotia volt az utolsó tartomány, ahol erre sor került. A szigorúan értelmezett vasárnapi boltzárra kevés példa van az Egyesült Államokban, kivétel ez alól a New Jersey-ben található Bergen County, ahol nem vallási okokból, hanem protestjelleggel, illetve a 4-es és 17-es utak forgalmának alacsonyan tartása miatt ragaszkodnak hozzá. A Sandy hurrikán lecsapásakor a törvényt ideiglenesen felfüggesztették.