Egy szíriai férfi, Ali Alszahó elveszítette feleségét és hét gyerekét, miközben megpróbáltak átkelni Törökországból az Égei-tengeren keresztül Európába – a BBC-nek adott interjújában figyelmeztette sorstársait, hogy nem érdemes próbálkozniuk.

A szökésre használt csónak motorja leállt az út során – ő, Ali volt az egyetlen túlélő. Felesége és hét gyereke – a legidősebb kilenc éves, a legfiatalabb húsz napos volt – megfulladtak.

„Fantasztikus feleségem volt, a gyerekeimnek boldog jövőjük lehetett volna Európában – most pedig elveszítettem a családomat, a világomat” – mondta könnyezve a BBC-nek. Mikor megkérdezték, mit ajánlana a többi menekültnek, a következőt mondta: „Ne vállaljátok a kockázatot, ne a tengeren keresztül menjetek. El fogjátok veszíteni a gyerekeiteket. A csempészek árulók. Azt mondták, tizenöt perc alatt elérjük Görögországot. Azt tanácsolom, ne gyertek, maradjatok Szíriában, bármilyen nehéz is.”

Egyelőre nem találták meg Alszahó feleségének és több gyerekének holttestét. Tragikus történetük nem egyedi: ezen a héten egy csoport menekült fulladt meg – köztük hat afgán gyerek –, miután gumicsónakuk elsüllyedt az Égei-tengeren. Csak a nyolc, mentőmellényt viselő migráns élte túl a próbálkozást. Idén több mint háromezer-ötszáz ember halt meg az átkelési kísérlet során.

Törökországra egyre nagyobb nyomást helyez a nemzetközi közösség a menekülthelyzet ügyében: az emberáradat visszaszorításáért kapott hárommilliárd eurós támogatásért cserébe az országban ragadt szíriai migránsok helyzetén is javítaniuk kell. A UNHCR emellett Jordánia kormányát szólította fel arra, hogy fogadja be a határain belül rekedt menekülteket – nagyjából tizenkétezer embert. Az ország már nagyjából hatszázharmincezer szíriait fogadott be.