A karib-tengeri szigetországban kialakult krízishelyzet miatt a legnagyobb, részben állami irányítás alatt álló sörfőzde egy új telephely kialakítását tervezi, mivel egész egyszerűen nincs elegendő ital. Hasonló válság lépett fel 2014 nyarán is, akkor azonban a nagyszámú turista helyett a rendkívül meleg időjárás és a korlátozott árpaimport volt az oka a hiánynak – azon a nyáron sok egyéb mellett az óvszerhiánnyal is meg kellett küzdeniük.

Kuba, az új turistaparadicsom?

2014-ben Barack Obama és Raul Castro azzal lepte meg a közvéleményt, hogy bejelentették: véget vetnek a fél évszázados ellenségeskedésnek. Kubából – ahol a szegénység óriási, a korrupció az egekben jár, és az utcán fegyveres rendőrök mászkálnak – 1966 óta lehetett menekültként eljutni az Egyesült Államokba. Ha az adott személy eljutott egy határellenőrző pontra, és bevallotta, honnan jött, beléphetett az országba.

Azzal, hogy Amerika megnyitotta a kapukat a kommunista sziget előtt, és a kubaiak számára is könnyebbé vált átjutni a határon, elindult a lavina. A Szovjetunió széthullása után már megindult három migrációs áradat, de a mostani messze nagyobb: negyvenezer kubai próbál átkelni a tengeren. A közelmúltban beállt amerikai-kubai enyhülésnek is köszönhető az, hogy egyre népszerűbb úti célponttá vált a szigetország, mely a statisztikák szerint nemrég lekörözte a costa rica-i turizmust is tavalyi 3,5 millió látogatójával.

Sörömök

2011-es adatok szerint az egy főre jutó sörfogyasztás 21,1 liter volt a szigetországban – ezt az egyébként is jelentős keresletet most igencsak fokozza az élénkülő turizmus, valamint az ennek köszönhetően erősödő, az öt évvel ezelőtti reformoknak köszönhetően részben magánkézben lévő vendéglátóipari szektor is. „Privát bárok onnan szereznek italt, ahonnan tudnak, én viszont csak azt tudom eladni, amit a kormánytól kapok” – nyilatkozta az egyik állami kézben lévő bár menedzsere. Míg ők kifogytak, az egy emelettel fentebbi privát bár teli hűtőszekrénnyel várta a szomjas érdeklődőket.

A Bucanero – melyet a világ egyik legnagyobb sörgyárának számító Anhauser-Busch InBev és a kubai rezsim közös irányításával működtetnek – a legnépszerűbb, a teljes termelés 47%-át kitevő Cristal sör gyártója. A felszökő kereslet miatt azonban most kénytelenek dominikai sör importálásával próbálják orvosolni a hiányt, a későbbiekben pedig egy új telephely létesítésével kívánják növelni a termelési kapacitást.

Nem ez az első alkalom, hogy sörhiánnyal néz szembe Kuba – 2014 nyarán az extrém időjárás és a problémás árpaimport miatt kerültek hasonló helyzetbe. Nem ez volt az egyetlen hiánycikk: a krumpli, a dezodor és a vécépapír időnkénti elérhetetlensége mellett még óvszerekből is hiányt szenvedtek, ami komoly egészségügyi kockázatot is jelentett a szigetország lakói számára.