A 2014-ben alapított londoni Air & Space Evidence detektívügynökség műholdfelvételek alapján segít a vitás jogi kérdések rendezésében. Jelenleg egyik legnagyobb kihívásuk annak megmagyarázása az ügyfeleknek, hogy a technológia nem úgy működik, ahogy azt a tévében látják – később talán a magánszféra védelmét előtérbe helyező jogszabályok lesznek majd.

Raymond, nem Chandler

Ray Harris geográfus és Ray Purdy jogász két évvel ezelőtt, 2014 októberében fogtak hozzá tevékenységükhöz. A képalkotó műholdak és a hozzájuk kapcsolódó jogszabályok alapos ismerete komoly hiánycikk volt korábban – annak ellenére, hogy rendkívül hasznos lehet a bíróságon. „Ma már harminc centiméteres objektumok is tisztán láthatóak a felvételeken, azaz akár postaládákat vagy csatornafedőket is leolvashatunk” – mondja Purdy.

Meglepetésükre már az alapításkor komoly médiafigyelem övezte őket – a sajtó érdekesnek találta új megközelítésüket. „Teljesen váratlan volt. Két hónapon keresztül folyamatosan csörgött a telefon, voltaképp az összes brit újság és magazin felvette velünk a kapcsolatot, tévéműsorgyártók pedig dokumentumfilmeket akartak forgatni tevékenységünkről. Ők még most is keresnek minket” – folytatja a jogász.

Forrás: Pixabay

A Homelandhez és a Spookshoz hasonló sorozatok miatt sokan azt hiszik, hogy folyamatosan rögzített, magas felbontású videófelvételekkel dolgoznak – valójában azonban általában „csupán” állóképekről van szó. Korai tevékenységük nagy része az ezzel kapcsolatos félreértések tisztázásából állt – egyik megkeresőjük zaklatójának kilétét szerette volna beazonosítani az arcáról készült műholdfelvétel alapján, egy másik pedig arra akart választ kapni, ki vert szögeket az autógumijába. Volt példa azonban arra is, hogy rablásokhoz használt autók rendszámát akarták leolvastatni velük az űrből. „Érthető, nem hibáztatom őket” – mondja Purdy. „A technológia gyorsan fejlődik, de nem annyira, mint néhányan gondolnák.”

Bár léteznek videórögzítő műholdak is, jelenleg nem tudnak olyan felbontással dolgozni, mint az állóképeket készítőek – és az sem biztosított, hogy egy adott területről folyamatosan készülnek felvételek. A Google által felvásárolt Terra Bella – mely korábban Skybox Imaging néven futott – CubeSat-okból épít flottát, melyek 90 másodperces videófelvételeket tudnak készíteni a bolygó egy adott pontjáról, mielőtt továbbkeringenek. Bár a flotta bővítésével elviekben garantálható lesz majd a folyamatos videófelvétel, ez nem segít azokon, akik most fordulnak Harrishez és Purdyhez segítségért.

Bizonyítékok az űrből

Az egyik első érdemi ügyük egy kalifornai férfihoz kötődött, akinek szomszédja azt állította, hogy az általa birtokolt földterületen korábban létezett egy átjáró, melyet ő formálisan is el akart ismertetni. „Vizuális időutazás” segítségével bizonyították be, hogy nincs igaza – a hetvenes évekig visszamenőleg archivált műholdfelvételek segítségével. Mindehhez létfontosságú egy precíz idővonal, és rengeteg apróságon múlik, mi használható bizonyítékként a bíróságon – itt kerül képbe Purdy szaktudása. Gyakran ehhez hasonló területi, illetve határviták megoldásában asszisztálnak – de volt példa arra is, hogy egy védett európai tó illegális kikotrása kapcsán bizonyították be, hogyan változott az évek során a kitermelt homok mennyisége. Radarműholdakkal és infravörös műholdfelvételekkel lopott ipari gépeket és illegálisan bővített épületeket mérnek fel, GPS-eszközök segítségével pedig arra tudnak rávilágítani, milyen járművek tartózkodtak éppen egy adott területen.

Forrás: Wikipedia Commons

Környezetvédelmi kérdésekben is tudnak asszisztálni. Egy ír erdő kiirtása kapcsán arra az elsőre egyszerűnek tűnő kérdésre kerestek választ, hogy mikor vágták ki a fákat – és lehet-e még egyáltalán eljárást indítani miatta. A műholdfelvételekkel hitelt érdemlően tudták bizonyítani, hogy egy mindössze két hetes periódusban tűntek el a fák. Az illegális szemétlerakó helyek kérdése is egyre jelentősebbé válik – Észak-Írországban nemrég egy másfélmillió tonnásra bukkantak –, és úgy tűnik, ezek kapcsán is hasznosak lehetnek a műholdfelvételek. Az ügynökség jelenleg az Interpol és az Europol támogatásával keres kutatási pénzeket annak megoldására, hogyan tudnák már a létrehozásukkor megtalálni őket.

A Nagy Testvér figyel minket

Nem csak előnyei vannak azonban az egyre magasabb felbontású műholdfelvételeknek. Míg Purdyék például a frissen felásott földterületek beazonosításával tudnának segíteni nemrég eltemetett holttestek megtalálásához – melyhez még nem elég fejlett a technológia –, többen a privát szférával kapcsolatos problémás következményektől tartanak. Mindez csak idő kérdése: a PlanetLabs minden napra egy 50 gigapixeles pillanatképet ígér a teljes bolygóról, amint teljes, száz darabos CubeSat-flottája rendelkezésre áll.

„Könnyen lehet, hogy ezek a műholdak képesek lesznek nagyobb közösségek életét vizsgálni, vagy bizonyos egyéneket folyamatosan követni” – utalt a magánszféra védelmére vonatkozó szabályozás szükségességére Richard Tynan, a Privacy International szakértője. Hasonló aggodalmakat fogalmazott meg Joanne Wheeler is, aki az ENSZ Világűriroda munkatársaként tevékenykedik. Az Európai Bizottság is kidolgozott már hasonló irányelveket, azonban egyelőre túl versenykorlátozónak bizonyultak ahhoz, hogy bevezessék őket.