Több tízezer tüntető vonult az utcákra Brazíliában, hogy támogatásáról biztosítsa Dilma Rousseff elnököt, aki ellen felelősségre vonási eljárást akarnak indítani.

Korábban a rendőrség könnygázt vetett be a kormányellenes tüntetők ellen São Paulóban. Számos tüntetést tartottak Rousseff ellen az elmúlt két napban, miután az elődjét, Luiz Inacio Lula da Silvát miniszterré nevezte ki.

Közben a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette Lula miniszteri kinevezését. A döntés nem végleges, és a kormány fellebbezhet. Lula kinevezése miatt Rousseffet azzal vádolják, hogy ezzel megvédi azoktól a pénzmosási vádaktól, amiket egyébként ő tagad.

A tömeg a Paulista sugárúton gyűlt össze vörös zászlókkal, hogy védelmükbe vegyék a munkáspárti kormányt és az egykori elnököt, Lulát, akit az egyik transzparens erős, mosolygó testépítőként ábrázolt.

A számos brazil városban megtartott pénteki kormánypárti tüntetéseken több tízezer ember vett részt a Dilma Rousseff elnök elmozdítását szorgalmazó egyre nagyobb mozgalomra válaszolva.

Néhány nappal ezelőtt több mint egymillió ember gyűlt össze ugyanezen az úton, hogy Rousseff elmozdítását követeljék. A tüntetésen olyan bábuk is feltűntek, amelyek az elnököt és mentorát, Lulát rabnak öltöztetve ábrázolták.

Azonban amikor a mostani tüntetésen Lula megjelent a Paulista sugárúton felállított színpadon, energikus kiáltásokkal és tapssal fogadták őt. Azt mondta, hogy segíteni fog a kormánynak újra helyes útra terelni Brazíliát.

A tüntetés utcabállá alakult nem sokkal Lula távozása után. A jó hangulat azonban alábbhagyott, amikor arról érkeztek hírek, hogy a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette Lula kabinetfőnöki kinevezését.

Ez újabb fordulat volt az egyébként is példátlan eseményeket hozó héten, és súlyos csapás Rousseffnek, Lulának és az általa alapított Munkáspártnak.

Lula, aki továbbra is népszerű vezető, kora este szólt a tüntetőkhöz, és vörös inget viselve ezt mondta: „Nem lesz puccs Rousseff ellen.” Arról is beszélt, hogy az ellenzék nem fogadja el a 2014-es választások eredményeit, amelyen az elnököt újabb négy évre megválasztották.

„A demokrácia az egyetlen módja annak, hogy az emberek részt vegyenek a kormányzati döntésekben” – jelentette ki Lula az éljenző tömeg előtt. Azt mondta, hogy azért csatlakozik Rousseff kormányához, hogy segítse az országot, és úgy fogalmazott, hogy Brazíliának, ami évtizedek óta a legsúlyosabb recesszióval küzd, vissza kell térnie a növekedéshez.

A szervezők szerint 300 ezer ember vett részt a demonstráción, de az elismert Datafolha Intézet 95 ezerre tette a számukat. Kisebb tüntetéseket tartottak Rio de Janeiróban, Brazíliavárosban és több tucat másik városban.

Órákkal korábban a rohamrendőrség feloszlatott egy kormányellenes tüntetést, amely szerda, vagyis Lula miniszterré való kinevezése óta São Paulo ugyanazon főútját zárta le.

A pénteki országos tüntetések voltak az első olyan demonstrációk, amelyeken Lula támogatóinak tömegei gyűltek össze azóta, hogy a korábbi államfőt a hónap elején rövid időre őrizetbe vették.

Ezekre a szimpátiatüntetésekre azután került sor, miután vasárnap Brazília szerte tömegtüntetéseket tartottak a korrupció ellen és Rousseff elnök távozását követelve. Becslések az ezeken a demonstrációkon résztvevő emberek számát egy és három millió közé tették.

Azok az ellenzékiek, akik az elnök elmozdítására szólítottak fel, azzal is vádolják, hogy rossz gazdaságpolitikát folytat, és szerepe volt a Petrobras állami olajvállalattal kapcsolatos hatalmas korrupciós botrányban. Ő tagadja, hogy törvénysértést követett volna el, azzal vádolja az ellenfeleit, hogy „puccsot” készítenek elő ellene.

Felfüggesztett kinevezés

Rousseff ragaszkodott hozzá, hogy azért nevezi ki Lulát, aki elkezdte előkészíteni a 2018-as elnökválasztásokon való indulását, hogy segítsen helyreállítani a kongresszusbeli politikai bázisát és a felelősségre vonási eljárás ellen küzdjön.

Azonban Gilmar Mendes, a Legfelsőbb Bíróság bírája péntek délután felfüggesztette Lula kabinetfőnöki kinevezését, mert szerinte annak célja a nyomozásba való beavatkozás volt.

Az ellenzék azt állította, hogy Rousseff döntése alkotmányellenes volt és akadályozta az igazságszolgáltatást, mivel azzal mentességet akart biztosítani Lulának a pénzmosási vádak ellen, amiket ő tagad.

Miniszterként minden ellene felhozott váddal csakis a Legfelsőbb Bíróság foglalkozhatna, amely sokkal lassabban jár el, a déli Curitiba város bírája nem, aki a Petrobrason belüli korrupciós ügyekkel foglalkozó Autómosó Hadműveletet felügyeli. Rousseff és támogatói politikai befolyásoltsággal vádolják Sergio Moro bírót.

Közben a kongresszus alsó házának felelősségre vonási bizottsága pénteken megtartotta első ülését, és azt mondják, hogy várhatóan egy hónapon belül döntés születik arról, hogy javasolják-e Rousseff elmozdítását. Az eljárás azért folyik, mert Rousseff állítólag törvénysértést követett el a 2014-es szövetségi költségvetés kezelésekor, amikor az újraválasztásáért indult.

További hasonló cikkekért látogassa meg a Latin-Amerika társaság oldalát!