Giulio Regeni, 28 éves olasz származású újságíró és a Cambridge Egyetem PhD hallgatója egy hónapja, január 25-én tűnt el Kairóban, Egyiptom fővárosában. Holttestét kilenc nappal később találták meg, a vizsgálatok szerint a fiatalember testét súlyos sérülések borították, többször is megverhették, kínozhatták. Több szakértő szerint is az egyiptomi kormány erői állnak a tragikus gyilkosság mögött, ám még mindig csak elméleteket olvashatunk arról, pontosan kik és miért ölték meg az olasz újságírót.

Január 25-e az egyiptomi forradalom kezdetének ötödik évfordulója, amire a hatóságok szigorított intézkedésekkel készültek: több háztartást is felkerestek és kikérdeztek Kairó belvárosában, valamint a rendőri készültséget is megerősítették a városban annak érdekében, hogy megelőzzék az esetleges demokráciát követelő tüntetéseket. Ezen a napon tűnt el Giulio Regeni olasz származású fiatalember, a Cambridge Egyetem PhD hallgatója. Regeni független kereskedelmi szerződésekkel kapcsolatos kutatómunkát végzett Egyiptom fővárosában, valamint többször is az egyiptomi kormányt kritikával illető cikkeket publikált az olasz baloldali Il Manifesto lapban.

Február elején került Regeni ügye a nemzetközi média középpontjába, ugyanis még mindig nem találták a fiatalembert. Ahmed Abu Zheid, az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője február harmadikán azt nyilatkozta, hogy a minisztérium az állambiztonsági szervekkel együtt nyomoz az ügyben, de a közösségi média is megmozdult a hírek hatására, többen Twitteren és Facebookon keresték Regenit. A férfi holttestére végül február negyedikén találtak rá egy sivatagi út szélén Kairó és Alexandria között. Már az első jelentések szerint is vágások és ütések nyomait találták a testén – később a hírek már hét törött bordáról, kitépett körmökről, elektromos sokkolásról, cigaretta által hagyott égési sérülésekről és agyvérzésről is beszámoltak. Az olasz belügyminiszter, Angelino Alfano a második, olaszországi boncolás után úgy nyilatkozott: amit Regenivel tettek, az „emberietlen, állatias elfogadhatatlan erőszak”.

Bolívia választ: Indulhat-e újra Evo Morales?

Hillary Clinton kezébe került az amerikai Hírcsárda

Putyin láthatatlan cenzorai

A jelentésekben megnevezett sérülések és Regeni Olaszországban megjelent cikkei juttattak több szakértőt is arra a következtetésre, hogy a fiatalember meggyilkolása mögött az egyiptomi kormány biztonsági rendőrsége áll, akik valószínűsíthető, hogy csak a 2015-ös évben több, mint 450 ember haláláért voltak felelősek az afrikai országban. Regeni ügye azonban azért is kiemelt fontosságú, mert ő az első külföldi kutató, akit ilyen atrocitás ért – annak ellenére, hogy „fizikailag védettnek” tartották útlevele és származása miatt. Az olasz és később a nemzetközi média is hatalmas figyelmet szentelt az ügynek: Egyiptomba több olasz szakértő érkezett, akik a helyi erőkkel együtt fogtak nyomozásba, ám mindeddig eredménytelenül keresték a felelősöket a brutális gyilkosságért. Sokak szerint ennek az az oka, hogy olasz és egyiptomi hatóságok voltaképpen két párhuzamos nyomozást folytatnak: előbbiek nem férnek hozzá minden anyaghoz, és nem is tudják utóbbiakat együttműködésre kényszeríteni. Annak ellenére sem, hogy több, mint 4 000 kutató és a professzor írta alá egy nyílt levelet, amelyben azt követelik a két ország nyomozóitól: hozzanak nyilvánosságra mindent, amit Regeni ügyéről megtudtak.

Forrás: Pixabay

A szakértők sem tudják, pontosan kik és milyen okból gyilkolták meg Regenit, ahogy azt sem, hogy ez milyen következményeket von majd maga után a két ország kapcsolatát illetően. Raffaele Marchetti, a nemzetközi kapcsolatok professzora a Luiss Egyetemen azt mondja, a részletek egyértelműen arra engednek következtetni, hogy az egyiptomi kormány erőinek köze volt Regeni meggyilkolásához, de nehéz megérteni, miért vettek célba egy olasz állampolgárt, mikor várható volt, hogy nagy közfelháborodást fog kelteni a gyilkosság. Épp ezért arra is van esély, hogy Regeni meggyilkolása „égbekiáltó hibának” binozyul az egyiptomi kormányerők részéről. Marina Calculli, a George Washington University Fulbright-ösztöndíjasa azt állítja, az egyiptomi kormány akkor is vétkes, ha nem ők voltak a gyilkosság végrehajtói, hiszen „ilyen nem történne meg egy olyan rendszerben, ahol nem mindennaposak a bírói eljáráson kívüli gyilkosságok”. Calculli lehetségesnek tartja, hogy Regenit nem akarták eredendően meggyilkolni, csak túlzottan megkínozták– a kormány pedig nem engedhette meg magának, hogy szabadon eresszen egy külföldi foglyot, akinek lehetősége van arra, hogy az egész világ elé tárja, mi folyik az egyiptomi börtönökben.

Mark LeVine, a California University professzora azt tartja valószínűnek, hogy az egyiptomi hatóságok tudtak Regeni kormányellenes publikációról – és vagy példát statuáltak vele, vagy egyszerűen nem gondolták, hogy az olaszok ekkora jelentőséget tulajdonítanak majd az ügynek. LeVine úgy látja, Regeni ügye egyrészt rávilágított az egyiptomiak és az újságírók nehéz helyzetére: ha megpiszkálják a rezsim gyenge pontját, megkínozhatják vagy akár meg is ölhetik őket. Mindemellett egyelőre úgy tűnik, hogy az egyiptomi kormány még „szerencsés, jó gyilkosságként” is tekinthet az ügyre, hiszen az olasz kormány nem vezetett be olyan intézkedéseket, amelyek jelentősen befolyásolták volna a két ország kapcsolatát.