A Cyber Caliphate Army a keresőóriás hétfői meghekkelését tervezte, azonban helyette az Add Google Online nevű, egy indiai kisvállalkozó tulajdonában álló oldalra csaptak le. Bár nem érdemes alábecsülni az általuk jelentett fenyegetést, tény, hogy nem ez az egyetlen furcsán jelentéktelen oldal, ami a terrorszervezet hekkereinek áldozatául esett.

AQMI_Flag.svg

Az akciót David Cameronnak szóló üzenetnek szánó hekkerek a Google helyett egy helyi indiai üzlet oldalát tették elérhetetlenné – mely fölött azóta egy másik csoport vette át az irányítást, „ezt nektek, ISIS” felugró üzenetet megjelenítve az oldal megnyitásakor. A brit dzsihadista Junaid Husszein halálát megbosszulandó végrehajtott akció az Add Google Online oldalának elcsúfítása mellett állítólag harmincöt másik, a jelek szerint véletlenszerűen kiválasztott brit kisvállalkozás targetálása volt – köztük volt egy hálószobabútort árusító cég és egy japán táncórákat hirdető tanár oldala is.

Más, az Iszlám Államhoz köthető hekkercsoportok Mark Zuckerberget és a Twitter élére nemrég visszatért Jack Dorseyt fenyegették meg halálosan – mindezt nem sokkal azután, hogy mindkét közösségi oldal elkezdett aktívabban fellépni a terroristák által működtetett felhasználók ellen. A Twitter a közelmúltban 125 000 felhasználót függesztett fel.

Így fog az Iszlám Állam magától összeomlani
    
„Visszatértünk a kőkorszakba” – élet az Iszlám Államban

Nem ez az egyetlen megmosolyogtató akciója az Iszlám Állam „online kommandójának”: augusztusban az NBC szerint több száz, az amerikai katonasághoz és kormányzathoz köthető egyén személyes adatait tette nyilvánossá, hitelességüket azonban nem erősítette meg a Fehér Ház. Később kiderült, hogy az információk nagy része egyetlen Google-kereséssel elérhető volt, és korábban a Pentagon propagandaanyagaiban is használták őket. Az akciót végrehajtó hekker a Vice-nak adott nyilatkozatában fenntartotta, hogy nem csak a keresőprogramot használta, hanem „meghekkelte a Pentagont”.

Más, komolyabb próbálkozásaik is akadtak, bár egyelőre csupán korlátozott sikerrel: tavaly összel a szeptember 11-ei terrortámadások évfordulójára ígértek nagyszabású akciót, amiből azonban nem lett semmi – emellett pedig egy szíriai disszidensek leleplezésére szóló tervük is kudarcot vallott. Szakértők szerint azonban mindezek ellenére egyre csak nő az Iszlám Állam által jelentett kiberfenyegetés. A csoport ellen egyre aktívabbban fellépő Anonymous (akiket a terroristák egyszerűen leidiótáztak) több mint 5 500 hozzájuk köthető Twitter-felhasználót tett elérhetetlenné.