Az elmúlt néhány évtizedben az újrahasznosítás kérdése jobban foglalkoztatja az emberiséget, mint valaha, ennek következményeképp pedig számos innováció született a területen. A brooklyni székhelyű Sims Municipal Recycling összegyűjtötte ezeket az újításokat, és egy olyan összetett, gépesített rendszert hozott létre, amely zászlóshajója lehet a jövőbeni hulladék-újrahasznosításnak. A cég maga is részben zöld energiával működik: energiaszükségleteinek egy részét a gyártelepen található szélturbina látja el.

A Sims Municipal Recycling összesen csupán 85 embert foglalkoztat az általuk létrehozott, a több tucat szelektáló állomásból álló rendszernek köszönhetően. A különböző technikákkal történő szétválogatás után a végső állomás azonban itt is az emberi felülvizsgálat, ami egy lassított futószalagon történik, melynek során az erre szakosodott munkások kiválogatják a gép által átengedett, nem újrahasznosítható darabokat.

Az újrahasznosított anyagnak csak akkor van igazán értéke, ha tiszta – az egyfajta összegyűjtött fém vagy műanyag alapanyagként szolgálhat gyártási és ipari folyamatok számára. Ehhez hozzájutni természetesen nem könnyű, tekintve, hogy senki sem válogatná szét teljesen anyagspecifikusan a szemetét. Az emberek helyett tehát mindezt a gépeknek kell megoldania – erre azonban önmagában egyik sem képes. A Sims éppen ezért úgy kombinálta össze a különböző szétválogatási eljárásokat, hogy a szemetet sok állomáson keresztüláramoltatván végül teljesen egységes, anyag szerint megkülönböztetett és szétválogatott hulladékot kapjon.

A gépezet működése

A Sims teherautók helyett uszályokat használ a szemét szállítására. Ez egyrészt gazdaságosabb – egy uszályon akár száz kamionnyi szemét is érkezhet a feldolgozóba –, másrészt a kedvező brooklyni elhelyezkedés miatt könnyedén meg is tudnak állni az üzemnél.

A hulladék kezdetben egységesen kerül egy nagy futószalagra, ahol rögtön kettéválasztják, és két egymás mellettin halad tovább. Az első szelektált anyag az üveg. A legtöbb már az út során eltörik, a maradékot pedig acélgörgőkkel törik apró darabokra. Az így kapott darabok egyszerűen leesnek az erre kialakított résekbe, és a futószalag alatt gyűjtik össze őket – a többi elem túl nagy, így azok egyszerűen továbbhaladnak. A Sims így képes értékes újrahasznosított üveget előállítani.

A fémet különleges, erre a célra kialakított mágnes segítségével emelik ki a futószalagról. A konzervdobozoktól kezdve egészen az autóalkatrészekig mindent képesek feldolgozni – a fémtermékek azonban sokszor mélyen el vannak temetve a sok egyéb szemét alatt. Erre fejlesztett ki egy különleges megoldást a cég: az egész futószalag vibrál, a mágnes pedig felette helyezkedik el, így a vibráció minden darabot felé lök, a fémtartalmú darabok pedig megtapadnak rajta. Az így kiválogatott fémhulladék egy külön futószalagra kerül.

A műanyagok kiválasztása a legnehezebb a gépezet számára, mert kémiai összetételüket tekintve nagyon különbözőek lehetnek, ám ez az emberi szem számára felismerhetetlen. A Sims ennek kiküszöbölésére optikai szkennereket fejlesztett ki, amelyek átprogramozhatóak, így könnyedén ki lehet szűrni velük a polietilén tartalmú hulladékot vagy a PET palackokat. A kiválogatott műanyaghulladék ezután szintén egy külön futószalagra kerül, a fennmaradó szemét pedig további szelekción esik át. Gazdaságilag a műanyag zacskók újrahasznosítása nem kifizetődő: a cég rengeteg energiát fektet a szétválogatásukba, a kereslet azonban nagyon alacsony iránta, tekintve, hogy az újonnan készült zacskók lényegesen olcsóbbak. Ez nem az egyetlen gazdasági nehézség, amivel szembe kell nézniük a hulladékhasznosító cégeknek: az új műanyag termékek ára ugyanis függ a fosszilis tüzelőanyagok mindenkori árától, az olaj ára pedig jelenleg rendkívül alacsony, így a műanyag termékek előállítása is olcsó – ez nehéz időket jelenthet az újrahasznosított műanyagot áruló cégeknek.

Az üzem gerincét jelentő gépek túlnyomóan Európából érkeznek. Az európaiak nagyobb hangsúlyt fektettek az újrahasznosításra ez elmúlt évtizedek során, illetve nagyobb múltja van az újrahasznosításnak, mint a tengerentúlon. A kialakításnál ügyeltek a helytakarékosságra, valamint arra, hogy adott esetben változtatni lehessen az importált gépek elrendezésén – ha szükség van rá, további osztályozókat is be lehet szerelni.

Környezettudatosság és profit

A legtöbb esetben kéz a kézben jár a környezettudatosság és a haszon: minél több hulladékot vált vissza az adott cég, annál több terméket tud piacra bocsátani. Az elmúlt néhány évben – mióta New Yorkban ismét elindult az újrahasznosítási program – újfajta műanyag került fel a Sims által feldolgozható hulladékok listájára, köszönhetően annak, hogy a Sims növelte a kapacitását, valamint vevőket is talált az új árura.

A Sims számára nem csak az újrahasznosított termékek eladása jelenti az egyetlen bevételi forrást: a cég oktatási programot is működtet. Ennek keretein belül iskolai túrákat szerveznek a gyárba, ahol a diákok megérthetik, hogy mi is zajlik egy hulladékhasznosító üzem falain belül. Minél több családot vonnak be a programba, annál inkább megnövekedik a beérkező szemét mennyisége, ezzel pedig közvetve a cég profitja is. Nem ez az egyetlen környezettudatos tevékenységük: az üzem teteje napkollektorokkal borított, a telepen pedig egy szélturbina is üzemel, mely az energiafogyasztásuk 20%-át fedezi.

Hosszútávra szerződve

Az, hogy a Sims megvásárolt egy újrahasznosítással foglalkozó céget, egy köz- és magánegyüttműködési szerződéshez vezetett New Yorkkal. A város birtokolja a Sunset Park telkét, és bérbeadja azt a vállalatnak. A szerződés értelmében a település felelős az újrahasznosítandó szemét kezeléséért, valamint szállításáért is. Ezen felül díjat fizet azért, hogy megszabaduljon a hulladéktól – azonban ez a díj kevesebb, mint amennyit egy szemétlerakónak fizetne. Lehetőségük van arra is, hogy visszakapjanak bizonyos százalékot a kifizetett díjból: ha kellően magasak az újrahasznosított termékek árai, a város részesedést kap a cég profitjából. A cég húsz évre szerződött New York városával. Amennyiben gyümölcsöző marad, együttműködésük mintául szolgálhat a jövő újrahasznosítási mechanizmusainak.