Az Iszlám Állam mesterien használja az internetet propagandája terjesztésére – eredményességének azonban mi is részesei lehetünk: a Spiegel Online szerint a parabolaantennákat gyártó európai vállalatok termékeik forgalmazásával szerepet játszhatnak a terrorszervezet internettel való ellátásában.

Rakkát csendben lemészárolják

Az internetes marketingben és toborzásban kiemelkedően sikeres ISIS online tevékenységét olyan régióban végzi, ahol a telekommunikációs infrastruktúrát jórészt megsemmisítették. Annak érdekében, hogy a civil lakosságot elhatárolják a külvilágtól, az Iszlám Állam aktivistái egyre nagyobb mértékben limitálják a külső információkhoz való hozzáférést. 2015 nyarán az terrorszervezet röpcédulákon keresztül bejelentette, hogy leállítja a privát internethozzáférést Rakkában, a csoport de facto fővárosában. Szíria más területein már jóval korábban megtették ezt a lépést.

Forrás: Pixabay

„Mielőtt a terroristák elfoglalták a térség városait – például az iraki Moszult és a szíriai Rakkát –, internetkávézókon és a wifin keresztül a lakosok bármikor online lehettek” – nyilatkozta a Business Insidernek az álnevet használó Abu Ibrahim al-Raqqawi, a Rakkát csendben lemészárolják (Raqqa is being slaughtered silently) szíriai emberi jogi csoport egyik aktivistája. Most „az embereknek el kell menniük kávézókba, ahol pénzt kell fizetniük az internethasználatért, amely jelszóhoz és felhasználónévhez kötött (…) bejegyzik a neved, a belépési és a kilépési időt.”

A wifire kiszabott büntetés és a regisztráció előírása lehetővé teszi, hogy az ISIS megfigyelhesse, ki használja az internetet a felségterületén. Az aktivisták időről-időre feltűnnek a kávézókban, hogy ellenőrizzék a felhasználók internetes előzményeit, és megbizonyosodjanak afelől, hogy azok összhangban vannak saját törvényükkel.

Az intézkedések egyik fő célja, hogy ellehetetlenítsék a lázadók kapcsolattartását. A gyanú megalapozott: a politikai ellenzék, illetve a nem demokratikus országok aktivistái számára az internet a legfontosabb kommunikációs eszköz.

Antakya, a műholdfellegvár

A lerombolt telekommunikációs infrastruktúrára tekintettel felmerül a kérdés, hogy mi az Iszlám Állam töretlen online jelenlétének oka. A válasz rendkívül problematikus Európára nézve: a kontinens vállalatai látják el a terroristákat azon felületekhez való hozzáféréssel, melyeken propagandájukat terjesztik. Az egyelőre nem világos, hogy a cégek tudatosan teszik-e ezt, de a Spiegel Online birtokába került dokumentumok arra utalnak, hogy nagyon is tudniuk kell, mi folyik itt. Arra is bizonyítékul szolgálnak, hogy a vállalatok különösebb erőfeszítések nélkül azonnal elvághatnák az ISIS internethozzáférését.

Így fog az Iszlám Állam magától összeomlani
    
„Visszatértünk a kőkorszakba” – élet az Iszlám Államban

Ha Szíriában vagy Irakban online akarsz lenni, a technológiát a török Hatay tartományban szerezheted meg, amely a Földközi-tenger és a szír határ között fekszik. Az elmúlt években hatalmas fellendülés volt a szatellites internet-bizniszben, amely sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a hagyományos vezetékes megoldás.

Hatay tartomány kereskedelmi csomópontjában, Antakyában felélénkült a határ másik oldaláról érkező műholdtechnológia iránti kereslet. Két, a kuncsaftok jellemző köréről kérdezett kereskedő óvatosan annyit válaszol, hogy csak kereskedelmi partnereknek szolgáltatnak. Állításuk szerint nem tudják, kik állnak a fogyasztói láncolat végén.

Ez nem valószerűtlen: elméletileg bárki vásárolhat és üzembe helyezhet internet hozzáférést biztosító parabolaantennát, akinek van rá pénze. Az ISIS által uralt területeken azonban csak a terrorista hadsereghez csatlakozott szakemberek jogosultak üzembe helyezni az eszközöket. Szír aktivisták azt állítják, hogy az egész területen parabolaantennákat helyeztek el. Ezek nélkül a szervezetet elvágnák a külvilágtól.

Köteg pénz és strandpapucs

A legtöbb, Közel-Keletre szállított szatellit áthalad a világ harmadik legnagyobb kikötőjén, Rotterdamon. Számos elosztó cég részt vesz a műholdas internethozzáférést biztosító technológia előállításában és értékesítési láncolatában. Élen jár a francia Eutelsat, a brit Avanti Communications és a luxemburgi SES. Az elosztó cégek megveszik nagyobb társaiktól a szatellitekhez tartozó felszereléseket és kapacitást, majd újra eladják vállalati ügyfeleknek vagy magánszemélyeknek.

Forrás: Pixabay

Az irányítók nem szolgáltatnak adatot arról, hogy mennyi ügyfelük van, de a bizonyítékok magukért beszélnek: Törökországban például kötelesek regisztrálni a kormány telekommunikációs hatóságánál azok, akik műholdon keresztül akarnak internetezni. Az ügynökség legfrissebb, hozzáférhető adatai szerint 2015 első negyedében, Törökországban 11 ezer volt a regisztráltak száma, amely csak ötszázzal több, mint előző évben.

A Spiegel Online birtokába került vámügynökségi dokumentumok alapján csak a 2013-2014-es években a Sat Internet Services több mint 6 ezer antennát exportált Törökországba. Valószínű, hogy a szatellitek többsége nem maradt török földön, tehát feltételezhető, hogy Szíriában kötöttek ki. A szír piacnak ebben jelentős haszna van, hiszen nincs más rendelkezésre álló internet hozzáférési lehetőség, ezért az árakat nagyon magasra is emelhetik.

Az Iszlám Állam coming outja
    
Francia gyerekek állnak az Iszlám Állam oldalán

Nem valószínű, hogy e vállalatok közül bármelyik tudatosan megpróbálja támogatni az ISIS-t, és az sem tisztázott, hogy tudják-e, kinek küldik végső soron a felszereléseket. Egy beszámoló alapján gyakran megjelennek szakállas, strandpapucsot viselő férfiak Antakya üzleteiben. Egy köteg pénzt húznak elő a nadrágzsebükből, miközben több tucat parabolaantennát rendelnek.

Hallgatag Nyugat

A Spiegel Online magyarázatot követelt az érintett vállalatoktól, de csak az SES és az Eutelsat szolgált válasszal. Utóbbi nyilatkozata szerint a cégnek nincs kapcsolata a végső felhasználókkal; az értékesítési láncolatban Szíria nem vesz részt. 2013-ban egyenesen megtiltotta, hogy a problematikus államban szolgáltatást nyújtsanak. Arról nincs tudomásuk, hogy az ISIS használná a műholdjaikat. Az SES hasonlóan foglalt állást, valamint arról biztosított, hogy azonnal megvonná az internethozzáférést, ha a felhasználói az ISIS terroristái lennének.

Forrás: Pixabay

A vállalatok együttesen arra hivatkoznak, hogy számos információ elveszhet az árusítás során. A szatellitek irányítói és azok értékesítési partnerei azonban általában meg tudják határozni az általuk szolgáltatott felszerelés helyzetét. Amikor üzembe helyezik a parabolaantennát és beállítják az internethozzáférést, az ügyfeleknek meg kell adni a GPS koordinátáikat. A dokumentumok alapján helytelen adatokkal vagy nem tudnak csatlakozni a hálózatra, vagy gyenge kapcsolat jön létre. A Spiegel Online által megszerzett, 2014-2015-ös GPS-adatok világosan kimutatják, hogy műholdak találhatók az Iszlám Állam uralta térségben: Aleppóban, Rakkában, al-Babban, Deir al-Zorban és az Eufrátesz mentén Irakban, valamint Moszulban is.

A magas előállítási költségre és az antennák rövid életidejére (mindössze 15 év) tekintettel a forgalmazó vállalatok abban érdekeltek, hogy minél több felszerelést minél gyorsabban értékesítsenek. Ez okot adhat arra, hogy elfogadják: terrorista csoportok termékeiken keresztül kommunikálnak, szerveznek támadásokat. Az üzemeltetőknek csupán egy kattintásba kerülne elvágni az internethozzáférésüket, hiszen szárazföldi állomásaik, melyek a szatellitek vezetékes hálózatoknak küldött jeleit táplálják, szintén európai országokban vannak, például Cipruson (Avanti) és Olaszországban (Eutelsat); gyanú esetén pedig akár azt is leellenőrizhetik, milyen adatot küldött vagy fogadott az adott műhold.