Tavaly októberben tűntek fel a YouTube-on az 11b-x-371 címmel ellátott hátborzongató kisfilm példányai, más-más felhasználóktól, szinte egyszerre. A feltöltők állítása szerint a képsort a világ különböző pontjain elhagyott DVD-ken találták, és őket is meglepte, amit találtak rajta, mikor becsúsztatták a meghajtóba. A videóban található üzenetet nem sikerült megfejteni, de a keletkezésének körülményeit igen. Nem ez az egyetlen hasonló titokzatos rejtvény az interneten.

Egy titokzatos videó

A filmen egy furcsa álarcot viselő, feketébe burkolózott alakot láthatunk. Bár a kép szemcsés és ugrál is, a szereplő mozdulatai jelentősnek tűnnek, ahogy felmutatja néhány ujját, vagy ránéz a felvétel sarkában látható apró animációra. Az eseményeket végigkísérő hang szintén nem sima fehér zaj, spektrogramként használva jól kivehető ábrák bontakoznak ki belőle: például egy megkínzott, kikötözött nő képe és a „you are already dead” (már halott vagy) felirat.

A klip tele van érdekességekkel. Egy pillanatra felvillan egy Morse-kódolt üzenet is, ami egyesek szerint egy anagramma: RED LIPSLIKE TENTH, azaz „KILL THE PRESIDENT” (megölni az elnököt). A mellette található koordináták a Fehér Házra mutatnak. Az első felhasználó által feltöltött verzió tartalmaz egy vízjelet, amit a többi nem – és a címben található bináris számok egy értelmes spanyol szót adnak: „muerte”, azaz halál. A feltöltő a Daily Dot kérdéseire boldogan elmesélte, hogy egy lányismerőse találta a DVD-t egy spanyolországi parkban.

Sokan gondolták, hogy az egész csak egy vicc, egy nyereményjáték része, vagy éppen egy vírusvideó – egy komplex médiakampány egyik eleme, melyet egy ideig az Inferno című Dan Brown-regény filmadaptációjához kötöttek, vagy éppen a Syfy sci-fi csatorna 12 Majom nevű sorozatának reklámjaként képzelték el a benne megjelenő maszk miatt.

Később, de még szintén októberben megtalálták a forgatás helyszínét is, mely egy lengyel elmegyógyintézet volt, és egy helyi fotóblogger körbe is fényképezte. A videó készítőjét keresve a szálak a TritonTV nevű Facebook- oldalhoz vezettek, mely a Kaliforniai Egyetem filmkörének felülete, ezt viszont – mint napokkal később kiderült – a közelmúltban valaki feltörte.

Bárki belefuthat

A hasonló internetes rejtvényekből nincs hiány. Szinte hónapról hónapra tűnnek fel különböző videók, amelyeknek senki sem érti a célját, de valamiért érdekesnek tűnnek. A műfajnak sokszor egész dokumentumfilmeket szánnak, de vannak gyors tájékoztató jellegű felsorolások is.

A BBC hírműsorában is szerepelt például az a YouTube-csatorna, amelyen sorra jelentek meg piros és kék alakzatokat mutató videók, furcsa monofonikus hangok kíséretében. Egészen pontosan 77 ezer darabról volt szó, egy WebdriverTorso nevű felhasználó csatornáján, mely kizárólag ezeket a felvételeket tartalmazta. Ez a csatorna fennállásának hét hónapos időintervallumát figyelembe véve húsz másodpercenként egy fájl feltöltését jelentette. A videók nagyon hasonlóak: mindegyik 10 másodperces, 10 vörös vagy kék objektumot mutat. Annak ellenére, hogy a felhasználók kémüzeneteken keresztül a földönkívüliek jelzésein át mindent beleláttak, a Guardian szerint a magyarázat sokkal hétköznapibb volt ebben az esetben. Brian O’Connor, a Daily Dot szerzője talált ugyan egy Selenium nevű céget, akiknek egyik, automatikus tesztsorozatokhoz használt programját WebDrivernek hívják, de a cég közölte, hogy a videók nem állnak kapcsolatban munkájukkal. O’Connor a közvetlen kapcsolatfelvételt is megpróbálta: írt a csatorna tulajdonosának, de az – nem meglepő módon – nem válaszolt.

A megoldást végül Isaul Vargas szoftvertesztelőnek köszönhették az önjelölt nyomozók. Vargas felismerte a videókat egy konferenciáról, ahol egy évvel azelőtt járt. A teszt egy automatizálással foglalkozó szoftvercéghez kapcsolódott, akik gyors és megbízható feltöltési módszereket kerestek a Netflixhez hasonló szolgáltatók számára,. Miközben a program feltöltötte a 10 másodperces videókat, mérte az időt, a piros és kék négyszögek figyelésével pedig egy alakzatfelismerő program a munka minőségéről is megbizonyosodhatott. Innentől a kérdés pusztán szakmai volt, és leginkább a szoftverfejlesztőket érdekelte.

Máig megoldatlan maradt viszont az a rejtélyes üzenet, amit Cicada (kabóca) 3301-ként ismer a világ, és 2012. január 5-én jelent meg a 4chan-en egy kép formájában.

View post on imgur.com

Joel Eriksson, egy svéd kriptobiztonsági kutató végül megfejtette a kép üzenetét. Saját bevallása szerint puszta érdeklődésből kezdett bele a rejtvény megoldásába, de hamar rájött, hogy az jóval messzebbre vezet, mint gondolta volna. A nyomok nem csak a domainnevet és a képen található információt vonták be a játékba, hanem megkívánták a maja számrendszer beható ismeretét, néhány steampunk történettel kapcsolatos tudást, egy üzenetrögzítőn hagyott üzenet megtalálását és tizennégy, a világ különböző pontjain kihelyezett flyer elolvasását.

Eriksson a szteganográfia módszerét alkalmazva tört át a kép által húzott első falon. Ezzel új összefüggésekhez jutott a képen lévő betűk között, amit kihasználva egy oldal URL-azonosítóját kapta, melyen csupán egy kacsa képe szerepelt. Ugyanazzal a módszerrel innen előbb egy könyvhöz, majd egy Reddit URL-hez lyukadt ki, ahol maja számokkal találkozott. Az egész folyamat végén egy texasi telefonszámot kapott megfejtésül, amit felhívva egy hangüzenet fogadta: „Nagyon jó! Eddig jól teljesítesz. A végső .jpg fájl megfejtéséhez három prímszámra lesz szükséged. Az egyik a 3301. Keresd meg a másik kettőt, szorozd össze őket egymással és a .com-ot mögé írva megtalálod a következő lépést. Sok sikert!” Eriksson ezen a ponton az első képhez tért vissza, és rájött, hogy a másik két prímszám a kép oldalainak mérete, ezzel meg is kapta a címet, rajta egy visszaszámoló órával. A lejárat napján újra meglátogatta az oldalt. GPS-koordinátákat talált rajta, amik telefonoszlopokra mutattak a világ minden tájáról. Kiküldött segítői hátborzongató eredménnyel hívták fel: az oszlopokon a Cicada logója, egy kabóca és QR-kódok voltak, kézzelfogható, eredeti posztereken. A nyomok William Gibson Agrippa című verséhez vezettek, amin újra lefuttatva a kódot végül az Internet legsötétebb zugához, a deepwebhez ért.

Mire a végső oldalhoz eljuthatott volna, a Cicada megjelentetett egy új üzenetet, amelyben közölte: kiábrándító, ahogyan az emberek csoportosan próbálják megosztani az eredményeiket, és tömegesen jutnak előre a rejtvény boncolgatása közben, miközben egyikük sem tudná egymaga megfejteni. Így mire Eriksson rákattintott, az oldal eltűnt.

Volt néhány sejtése, kik állhattak az egész mögött. A játék akkor vált gyanússá számára, amikor a telefonszámhoz jutott: ettől a ponttól kezdve nyilvánvaló lett, hogy nem csupán egy internetes troll játékairól van szó. A GPS-koordináták kapcsán arra lett figyelmes, hogy néhány olyan területekre mutatott, melyek köztudottan híres gyűjtőhelyei a hackereknek és IT biztonsági szakembereknek. Erre következtetett a rejtvények stílusából is. Bár sokan hiszik még ma is, hogy valamilyen hivatalos információszerző szervezet toborzott embereket a feladathoz, Eriksson ezt nem tartja valószínűnek, hiszen ilyen nagyon ritkán történik – és akkor is sokkal nehezebb rejtvénnyel, hivatalos bejelentés után.

A történet érdekességét fokozza még az is, hogy bár Eriksson az idő lejárta miatt nem jutott át az utolsó kapun, néhány másik ember valószínűleg igen, mivel a Cicada később kitett egy erre utaló üzenetet is, szintén a 4chan-en. Ezek az emberek azóta sem hallattak magukról. Bár 3301 nevű rejtvény már lezáródott, a titkos csoport azóta is újabb és újabb puzzle-kkel áll elő.

Az ember a 11b-x-371 mögött

A cikk elején bemutatott titokzatos videóról február 7-én jelent meg egy leleplező cikk a Kernel Magazinban. A videót feltöltő egyik csatornán semmilyen más aktivitás nem történt, sem a feltöltés előtt, sem pedig azután. Egy bizonyos Parker Wright neve alatt futott – és találtak ugyan egy hasonló nevű Twitter-fiókot, de kiderült, hogy zsákutca – bár ahogy a keresgélők egyre vadabb ötletekkel álltak elő, megjelent néhány kétértelmű tweet is rajta a kisfilmmel kapcsolatban.

Nem sokkal később egy másik Twitter-felhasználó jelent meg Parker Warner Wright néven, aki kijelentette: be fogja bizonyítani, tőle származik a film. Ekkorra az internetet már elárasztották a reprodukciók és a hamis bejelentések, így mindenkit meglepett, amikor egy második videóval ezzel bizonyította hitelességét. A maszkkal kapcsolatban elárulta, hogy egy egyedi, kézzel készült darabról van szó: pályázatot írt ki annak reprodukálására.

A Daily Dotnak adott interjújában nem fedte fel teljesen személyazonosságát, de elárulta, hogy a videót művészi alkotásnak szánta. Hozzátette, hogy az eredeti másolatokat Lengyelországban „hagyta el”, egyet a metrón hagyott belőlük, egyet pedig egy parkban, harmadinak pedig feltöltötte a 4chan-re – tehát az első feltöltőnek nem volt közvetlen kapcsolata vele. Az is kiderült, hogy Wright a videót egy sorozat első részének szánta függetlenül attól, hogy a mostanit hogyan fogadja az internetes közönség – de örömmel konstatálta, hogy egyenesen várják a továbbiakat.

Mivel a magazin újságírója titkosított csatornán beszélhetett csak az alkotóval, és szigorúan írásban kommunikáltak, mindössze annyit tudott meg róla, hogy kimért, személytelen stílusban beszél, sokszor gépiesen. A dialógus tanulsága alapján a szerző szerint Wright nem egy Amerikát fenyegető veszélyes támadó, hanem egy különc, akinek céljai azonban rejtve maradnak, amíg valaki meg nem fejti a videók valós üzenetét.