A kábítószer-csempészeket dicsőítő mexikói zenei szubkultúra, a narcocorrido (drogballada) népszerűsége Joaquín „El Chapo” Guzmán drogbáró újbóli elfogásának köszönhetően váratlan felívelést mutat.

Az internetes jelenség, amit a hatóságok be akarnak tiltani, mert szerintük az népszerűsíti az erőszakot, akkor kezdett el újra robbanásszerűen terjedni, amikor El Chapo utolsó szabad pillanatait megéneklő dalok jelentek meg.

A La Ventaja együttes cowboykalapot viselő tagjai borús szövegekkel énekelnek a Sinaloa hegyeinek magányáról. „Amikor a sierrába érkeztem, messziről megláttam egy síró apró idős hölgyet. Mi történt, asszonyom? Az, hogy elkapták El Chapót, ha igazak a hírek, és ez szegénységbe taszít minket” – szól a szenvedélyes hangon, harmonika kísérettel előadott dalocska.

A szomorú tény az, hogy különösen Sinaloában, a kábítószer-kereskedők hozzájárulnak a gazdasághoz, munkát biztosítanak és befektetnek az infrastruktúrába, és hatalmas összegeket költenek partikra és más luxus dolgokra, sokkalta inkább mint a kormány.

Más dalok arról szólnak, hogy a drogbáró, aki kétszer szökött már meg börtönökből, már tervezi, hogy megpattanjon a szigorúan őrzött büntetés-végrehajtási intézetből.

Az a csodálat, amivel El Chapo szűkebb hazájának számító Sinaloa állam lakói a bűnöző iránt viseltetnek, védelmezőjüknek tekintve őt, számos dal, például Conjunto Dinamicótól „A báró újra elfogása” vagy az El Morrótól az „El Chapo 3 elfogása”, témája.

A La Jornada szerint Alfredo Rios, művésznevén El Komander híres narcocorrido énekes az „El Chapo bukása” bemutatójára készül. El Komandernek évekkel ezelőtt már volt egy ilyen dala a YouTube-on, amelynek „El Chapo visszatérése” volt a címe.

Irvin Sánchez, a La Ventaja tangóharmonikása és énekese az AFP-nek elmondta, hogy „Az emberek sírnak” című narcocorrido dalával nem akart „senkit magasztalni vagy megbántani”, de a dal megjósolta El Chapo újabb szökését.

„Ne aggódjatok, hamarosan szabadon engedik. Ha nem, akkor meg fog szökni, majd meglátjátok” – fogalmazott.

Ez a fajta zene a mexikói narkókultúra részét képezi, de a mozgalom filmekben és az irodalomban is megjelenik, így mentegetőzve az országban történő nagyszámú kábítószer-bűnözéssel kapcsolatos halálesetek miatt.

A narcocorrido énekesek gyakran nagy összegeket kapnak a kábítószer-csempészektől a fáradozásaikért. A munka azonban nem veszélytelen: 2006 óta több mint ötven narcocorrido énekest öltek meg Mexikóban.

További hasonló cikkekért látogassa meg a Latin-Amerika társaság oldalát!