Egy szeptember végén nyilvánosságra hozott videóban egy gyerekkatona végezi ki fejlövéssel az Iszlám Állam egyik túszát. Most kiderült: francia állampolgárságú. Nem ő az egyetlen nyugati kiskorú a terrorszervezet soraiban.

Gyerekgyilkosok, gyilkos gyerekek

Az Assocated Press neve elhallgatását kérő forrása szerint a fenti felvételen, illetve egy november elején közzétett propagandaanyagban is szereplő fiatal francia, illetve a szintén szereplő dél-franciai akcentusú férfinak feltehetően köze van a 2012-es toulouse-i támadásért (melyben három gyerek, három fegyvertelen katona és egy rabbi veszítette életét) felelős Mohammed Merahhoz.

Dzsihád Johnnal és a többi, felnőttkorú kivégzőtiszttel ellentétben a gyerek arcát nem fedték el a videóban – a Newsweek által megkérdezett professzor szerint ennek az volt az oka, hogy sulykolják, mennyire fiatal az elkövető. „Jóval sokkolóbbnak találom az életkorát, mint a nemzetiségét” – folytatta. „Nem hiszem, hogy ez ijesztőnek mutatná a csoportot, sokkal inkább őrültnek és ördöginek.” A gyerek a felvételek alapján nagyjából tizenkét éves lehet.

Az ISIS már a lehető legkorábban megkezdi az indoktrinációt. Egy, a PBS és az Al Jazeera által közösen készített dokumentumfilmben többek közt egy afganisztáni „iskolát” mutatnak be, ahol már három éves koruktól ideológiai és harcászati ismereteket adnak át a fiataloknak – a dzsihád jelentésétől a Kalasnyikov használatáig. Hetente hat napon át, reggel nyolctól délután négyig tart az oktatás, két órás szünettel.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint ez év januárja és augusztusa között ezeregyszáz gyereket toborzott a szervezet. Egy rakkai aktivista, volt Orvosok Határok Nélkül-tag részletesen beszámol a kiképzési procedúráról: a fizikai teszteken jól teljesítő gyerekekből frontkatonák és merénylők lesznek, a szellemileg kiemelkedőekből informátorok.

„Bár sose ne lenne unokám”

Amikor Valérie Aubry-Dumont utoljára látta a lányát, egy párizsi katolikus iskola tizenhat éves tanulója volt. Egy szakítás után online ismerkedettt meg egy fiatal férfivel, és alig pár hónappal később az ISIS uralta Észak-Szíriába szöktek. „Anya, nagymama leszel” – írta meg neki később WhatsApp-üzenetben terhességének hírét. „Bár sose lenne unokám” – mondta Valérie a Wall Streat Journalnek. Bár lánya szeretne visszatérni, fél, hogy elveszíti gyerekét. Ő is többször próbálta rávenni a hazatérésre – ő azonban inkább azt kérte, utazzon ki ő is Szíriába. WhatsApp-on és néha telefonon keresztül kommunikálnak. „Igyekszem valahogyan fenntartani anyaszerepemet” – mondja.

Nem ő az egyetlen. A francia kormány elemzése szerint 2012 óta ötven francia gyermek került Szíriába – köztük Rayan, a kiskorú kivégzőtiszt, akit az Iszlám Állam oroszlánkölykeként is emlegetnek a propagandavideóban.

Egy Zora nevű tizennégy éves kislány nem sokkal a születésnapja után hagyta el Franciaországot, és egy, az iraki-szír határ meletti villában kötött ki. Később kiderült, hogy a Facebookon keresztül szervezte be három fiatal dél-franciaországi nő, és Belgiumon, Hollandián, majd Törökországon keresztül jutott el a Közel-Keletre.

Hónapokon át Viber segítségével kommunikált édesapjával. Leírása szerint nagyjából ötven külországbéli nő tartózkodik a villában, állandó fegyveres őrizet mellett. Szinte sosem hagyhatják el az épületet, bombarobbanások szolgálnak ébresztőként, és lefejezések végignézésére kényszerítik őket. „Nem tudom abbahagyni a sírást” – írta. Később hazatérési és továbbtanulási terveiről írt neki. Édesapja elküldte neki anyakönyvi kivonatának másolatát, hogy át tudjon kelni a török határon. Azóta nem hallott felőle.

Hív hazánk

Októberben egy francia bíróság három év börtönre – ebből egy felfüggesztett – ítélt egy férfit, aki egy tizennégy éves lánynak próbált segíteni Szíriába szökni. A vádlott állítása szerint nem tudta a gyerek valódi korát. A lányt később Belgiumban ejtett teherbe egy dzsihadista, majd megszökött letartóztatásából – lehetséges, hogy sikerült elérnie Szíriát.

A többi európai országhoz képest Franciaországban relatíve komolyabb büntetési tételeket szabnak a harcosokra – egy tíz napig Szíriában tartózkodó férfit hét év szabadságvesztésre ítéltek. Az ICSR adatai szerint Franciaországból származik a legtöbb terrorcsoportokhoz csatlakozó, szülőhazáját hátrahagyó nyugati szélsőséges – nagyjából ezerkétszáz fő. A több mint száz hazatért érintett ügyvédei szerint a komoly büntetési tételek azonban csak a további radikalizáció kockázatát növelik.