A Facebook, a Twitter és a Google is bejelentette, hogy olyan intézkedéseket fognak bevezetni Németországban, melyek segítségével 24 órán belül törölni tudják majd a gyűlöletkeltő bejegyzéseket és kommenteket. Németországban a menekültválság okozta konfliktusok során újra megerősödtek a szélsőséges és neonáci nézetek, s képviselőik véleményüket a közösségi oldalakon is kifejtették. Bár többen is jelentették ezeket a bejegyzéseket, a Facebook nem távolította el őket az oldalról – ez ellen szólalt fel előbb Heiko Maas német igazságügyi miniszter, majd Angela Merkel is.

2015 augusztusában kerültek a német média figyelmének középpontjába a közösségi oldalakon megjelenő gyűlöletkeltő bejegyzések és kommentek. A Drezda melletti Heidenau városát tiltakozó szélsőségesek szállták meg, akik meg akarták akadályozni az új menekültszállás megnyitását. A nagyjából hatszáz migráns befogadására alkalmas épületet akkor támadták meg, amikor az első menekültkérők megérkeztek a táborhelyre. Az összecsapásban több mint harminc rendőr is megsérült, de az akció nem járt sikerrel: hétvégére a szálláshely védelmét biztosították, és kétszáz menedékkérő el is foglalhatta ideiglenes otthonát. A támadás nem számított egyedi esetnek: júliusban tiltakozók egy München külvárosában található épületet égettek fel, amikor megtudták, hogy azt menekültek elszállásolására kívánják használni – de korábban is voltak hasonló akciók Hamburgban, Berlinben, Tröglitzben és Sanitz városában is. A Heidenauban tapasztalt mértékű erőszakosságra viszont még nem volt példa, így az egész országban erősebbé vált az aggodalom a neonáci mozgalmak megerősödése miatt. Többen is úgy vélték, a közösségi oldalakon megjelenő gyűlöletkeltő és uszító írások is hozzájárulhattak a tiltakozó akciók nagy számához.

Heiko Maas, Németország igazságügyi minisztere augusztus 26-án fordult levélben a Facebook vezetőségéhez, miután tudomására jutott, hogy több gyűlöletkeltő bejegyzést akkor sem töröltek a közösségi oldal moderátorai, amikor azt több felhasználó is jelentette. Maas összevetette a rasszista, idegengyűlölő bejegyzésekkel és kommentekkel kapcsolatban történteket a Facebook szexuális jellegű tartalmakkal való szabályozásával. Nem tartotta helyesnek, hogy míg „bizonyos testrészeket ábrázoló fotókat az oldal azonnal eltávolít”, ugyanezt nem képes megtenni a rasszista, gyűlöletkeltő bejegyzésekkel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad tévesen tolerálni az erőszakosan idegengyűlöletet és rasszizmust hirdető felhasználókat. A Facebook szabályzatában tiltja a gyűlöletbeszédet – azaz az olyan tartalmat, ami direkt támad embereket származásuk, nemzetiségük, vallási hovatartozásuk, szexuális orientáltságuk, vagy nemi identitásuk miatt –, az igazságügyi miniszter szerint azonban az oldal a felhasználók folyamatos panaszai és jelentései ellenére sem távolította el a menekültek ellen irányuló agresszív bejegyzéseket. Maas ezért a Facebook vezetőit szeptemberben egy tárgyalásra invitálta.

Szeptemberben az igazságügyi miniszter példáján felbuzdulva többen is felszólaltak a közösségi oldalak ellen. A zöldek vezetője, Katrin Goering-Eckardt egy négyperces videóban „kukába való szemétnek” nevezte a gyűlöletkeltő bejegyzéseket, és sürgette a Facebook illetékeseit, hogy minél előbb tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az ilyen rasszista és idegengyűlölő írások lekerüljenek az oldalról. Megszólalt az ügyben Németország kancellárja, Angela Merkel is: a Rheinische Postnak adott interjújában hangsúlyozta, amennyiben emberek nevüket felvállalva gyűlölködnek a közösségi oldalakon, akkor nemcsak az állam feladata hogy intézkedjen, hanem a Facebooknak, mint vállalatnak is tennie kell valamit az ilyen emberek ellen. Azt is kiemelte, hogy a Facebook jelenlegi szabályozását érdemes lenne átalakítani. Később Merkel a Facebook vezérigazgatóját, Mark Zuckerbergen is számonkérte a rasszista bejegyzések törlését. Egy, az ENSZ által szervezett rendezvényen találkoztak szeptember 26-án, ahol Merkel többször is rákérdezett, dolgoznak-e már az ügyön a vállalatnál.

Mark Zuckerberg. Forrás: Wikipedia Commons
Mark Zuckerberg. Forrás: Wikipedia Commons

Szeptemberben jelentette be a Facebook, hogy hajlandó a német kormánnyal közösen dolgozni az ügyön, s mindent megtenni annak érdekében, hogy a jelentett bejegyzések és kommentek minél előbb eltűnhessenek az oldalról. Ennek megfelelően megállapodást kötöttek az FSM német internetbiztonsággal foglalkozó szervezettel, akik a felhasználók támogatásában és egy hatékonyabb rendszer kialakításában segítettek. A közösségi oldal képviselője emellett azt is hangsúlyozta, hogy a vállalatnál már eddig is dolgoztak német nyelvű specialisták, akik kifejezetten a német nyelvű bejegyzések vizsgálatával foglalkoztak.

A megállapodás ellenére novemberben újabb fordulat következett, amikor hamburgi ügyészek kezdeményezésére nyomozás indult a Facebook észak-, közép- és kelet-európai ügyvezető igazgatója, Martin Ott ellen. A vád szerint ő lehetett felelős azért, hogy a közösségi oldal nem távolította el a több felhasználó által is jelentett, egyértelműen rasszista, idegengyűlölő bejegyzéseket. A Facebook szóvivője nem kívánta kommentálni a nyomozást, de annyit elmondott, hogy szerintük a vádak alaptalanok és a közösségi oldal, valamint dolgozói nem sértették meg a német törvényeket.

Most viszont rendeződni látszik a közösségi oldal és a német kormány viszonya, miután a Google és a Twitter mellett a Facebook is beleegyezett, hogy a bejelentett gyűlöletkeltő beszédeket 24 órán belül eltávolítja oldaláról. Az igazságügyi miniszter, Maas szerint ha egy bejegyzés átlépi a szólásszabadság határait, azt törölni kell az internetről, az új szabályok szerint pedig erre csak egy napja lesz a vállalatoknak. A megállapodások alapján a három oldalnak 2016 közepéig kell olyan felhasználóbarát módszereket kialakítania, amelyek segítségével könnyen bejelenthető lesz majd az eltávolítani kívánt tartalom. A közösségi oldalak emellett módosítani fogják felhasználási feltételeik gyűlöletbeszédekre vonatkozó szabályait. Ha szükséges, igénybe vehetik német nyelvű szakértők segítségét, hogy megítélhessék, az adott tartalom rasszista, idegengyűlölő-e, valamint jogi specialistákat is foglalkoztatniuk kell. Az új szabályok kapcsán a Facebook képviseletében megszólalt Tina Kulow szóvivő is, aki elmondta, „a Facebookon nincs helye a gyűlöletbeszédnek, a felbujtásnak és az erőszak, az agresszió felmagasztalásának.” A vállalat arra bátorítja a felhasználókat, hogy ha ilyen tartalommal találkoznak, mindenképp használják a közösségi oldal által kínált eszközöket.

Nem mindenki ért azonban egyet az új szabályokkal. Az Electronic Frontier Foundation nemzetközi szólásszabadságért felelős igazgatója, Jillian York azt nyilatkozta, hogy bár megérti a vállalatok alkalmazkodását a törvényekhez, ez a megállapodás egy rossz precedens lehet – hiszen ezt látva a nemzeti kormányok kevésbé nemes célokkal is beleszólhatnak a közösségi oldalak működésébe. Állítása szerint ilyen szabályozás például az Egyesült Államokban biztosan nem jöhetett volna létre, hiszen ott a gyűlöletbeszéd nem törvénysértő.