Képzeld el, hogy az orvosod ott kopog az ajtódon, hogy elvégezze az éves kivizsgálást nemcsak rajtad, de az egész családodon. Megméri a vérnyomásodat, meghallgatja a szívedet, a munkádról és az életmódodról kérdez, feljegyzi az otthonod állapotát és mindent, ami hatással lehet a te és a családod egészségére.

Ez történik Kubában, és bár talán nem fogadják mindenhol szívesen, ennek a megelőző szemléletnek lenyűgöző eredményei vannak.

Az elsők között

Az egészséges emberek tekintetében a kubai egészségügyi rendszer felülmúl más alacsony és közepes jövedelmű országokat, és bizonyos esetekben a gazdagabbaknál is jobban teljesít.

Annak ellenére, hogy a töredékét költi az egészségügyre, mint az Egyesült Államok (a Világbank jelentése szerint Kuba évente 431 dollárt fordít erre a területre fejenként, az Egyesült Államok pedig 8.553 dollárt) Kubában alacsonyabb a gyermekhalandóság, mint az Egyesült Államokban, a várható élettartam pedig hasonló hozzá.

Szóval hogyan csinálják, és vajon más országok, gazdagok és szegények, tanulhatnak-e a kubai példából?

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Margaret Chan szerint igen. Chan méltatta a kubai egészségügyi rendszer megelőző jellegét, és felszólította a többi országot a kubai példa követésére.

Az egészségügy Kubában ingyenes és általános, és a kubai alkotmányban az állam által biztosított alapvető emberi jogként szerepel. Az alapellátásban uralkodó megelőző egészségügyi modell keretében pedig háziorvosok ellenőrzik a rendelők közelében élő emberek egészségét.

És Kubának nagyon sok orvosa van.

„Elsődleges küldetés”

Az ország 11 milliós lakosságának ellátására 90 ezren állnak rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy nyolc orvos jut minden ezer állampolgárra – ami több mint a duplája az Egyesült Államokénak és az Egyesült Királyságénak (a Világbank szerint az Egyesült Államokban 2,5 orvos jut ezer főre, az Egyesült Királyságban pedig 2,7).

És sokan ezek közül a helyi egészségügyi központokban rendelő orvosok közül, egy ápolóval és vendég szakorvosokkal megtámogatva szorosan nyomon követik minden egyes kubai egészségét és jóllétét.

Tanya Rosa de la Cuevas Hill az átfogó orvostudomány specialistája, és egy óhavannai rendelő orvosa. Asszisztensével együtt 334 családdal foglalkozik, akik a környező utcákban élnek.

„Szeretek háziorvos lenni” – mondja. „Elsődleges küldetésünk a betegségek megelőzése. Ez a csodálatos a munkámban. Betegségek megelőzése, balesetek megelőzése, ezeket szeretem a legjobban.”

A megelőző modell kulcseleme az éves egészség ellenőrzés, egy teljes egészségügyi állapotfelmérés, amelyen 1.287 páciensének minden egyes tagja átesik, nem ritkán az otthonában.

És nincs mód kibújni alóla.

Kötelező egészségügyi ellenőrzések

„Az asszisztensem tudja, hogy hol laknak” – viccelődik Dr. Cuevas Hill. „Menekülhetnek, de nem bújhatnak el!”

Ezeknek az ellenőrzéseknek az adatai alapján a háziorvos „veszélyeztetettségük” alapján kategóriákba sorolja a pácienseit. Ha egészségesek, akkor elég az éves kivizsgálás. De ha rossz egészségi állapot jeleit mutatják, például ha túl sokat isznak, dohányoznak vagy ha tartós egészségügyi problémáik vannak, akkor gyakrabban vizsgálják őket.

Ez egy integrált, az egész személy figyelembe vevő egészségügyi szemlélet, ami egyeseknek talán túl tolakodó, de Kubában általánosan elfogadott. A célja az, hogy a lehető leghamarabb megakadályozzák, hogy valaki megbetegedjen.

A MEDICC Review nemzetközi egészségügyi folyóirat főszerkesztője, Gail Read szerint Kubának pontosan azért kell a megelőzésre összpontosítania, mert egy szegény ország.

„Sokkal költséghatékonyabb a magas vérnyomást tornával kezelni, mint egy bypass-műtétet végezni” – mondja. „Logikus elébe menni, és megragadni a problémát még mielőtt elkezdődne, vagy rögtön utána.”

Úgyhogy ebben a nagyban központosított országban helyi szinten gyűjtik az adatokat, amiket aztán felküldenek az egészségügyi rendszer második szintjére, a körzeti poliklinikára. Ott megvizsgálják az egészségügyi tendenciákat, és döntenek a legmegfelelőbb beavatkozásról.

A modell jól működik, és lenyűgöző eredményeket produkál. Azonban Kuba egészségügyi sikerei, paradox módon, egy sor új egészségügyi kihívást teremtettek, és a megelőző szemléletnek alkalmazkodnia kell ezeknek a kezeléséhez.

A rendkívül sikeres védőoltások miatt a kubaiak már nem halnak meg fertőző betegségekben, így aztán az emberek tovább élnek. És az öregedő népesség az egyik miniszter szavaival „kolosszális kihívást jelent az ország számára”.

Hosszabb élet és jó időskor

Az öregedés, a növekvő elhízás és a dohányzáshoz és az alkoholhoz kapcsolódó egészségügyi problémák azt jelentik, hogy a kubai emberek ma már ugyanazokban a betegségekben halnak meg, amikben a magasabb jövedelmű országokban élők: szívbetegségekben, agyvérzésben és rákban.

Azt szokták mondani, hogy „a kubaiak úgy élnek, mint a szegények, és úgy halnak meg, mint a gazdagok”, utalva arra, hogy Kuba egy viszonylag szegény ország, az egészségügyi profilja viszont olyan, mint a gazdagabb országoké.

És bizonyos, hogy a szívrohamban, mellkasi fájdalomban, cukorbetegségben, agyvérzésben és rákban szenvedő betegeket naponta ellenőrzik a körzeti háziorvosok.

A kubai kormány azzal válaszolt ezekre az új egészségügyi kihívásokra, hogy rengeteget fektetett be a dohányzással, az alkohollal, az étrenddel és a testmozgással kapcsolatos közegészségügyi felvilágosításba.

A háziorvosok és ápolók viszik az üzenetet, és felügyelik, ösztönzik és bátorítják az egészséges életmódra az embereket. Az üzenet általuk egyenesen az ajtóhoz érkezik.

További hasonló cikkekért látogassa meg a Latin-Amerika társaság oldalát!