November 18-án érkezett meg az első előzetes a Zoolander, a trendkívüli második részéhez, a 14 éve a folytatást váró lelkes rajongók mellett azonban rögtön megjelent egy kritikus hang is: az LMBTQ-közösség egy része a film bojkottját követeli egy internetes petícióban, mivel az szerintük sértően ábrázolja a transznemű és nem-bináris nemű embereket. A tiltakozás kapcsán megszólalt a film forgatókönyvírója, John Theoux is.

A Zoolander, a trendkívüli Ben Stiller rendezésében 2001 szeptemberében, mindössze két héttel a szeptember 11-i támadások után debütált az amerikai mozikban, s bár 60 millió dolláros bevételével nem számított az év legnépszerűbb filmjei közé, ma már a vígjátékok egyik igazi kultuszfilmjeként tartják számon. Nem véletlen, hiszen a Zoolander a divatvilág és a hollywoodi csillogás szatírája, középpontjában a Stiller által alakított felszínes és buta szupermodellel, Derek Zoolanderrel. A filmben szerepet kapott még többek között Will Ferrell, Owen Wilson és Mila Jovovich is, de több híresség is megfordult a kamerák előtt: cameoszerepben tűnik fel Natalie Portman, Claudia Schiffer, Lenny Kravitz és Donald Trump is.

Már az első rész sem maradt botrányok nélkül, Malajzia ugyanis betiltotta a filmet, melynek egyik jelenetében a maláj elnök ellen követnek el merényletet. Később a Szingapúri Filmcenzúra Bizottság (Board of Film Censors) a „visszajelzésekből gyűjtött ellentmondásos elemekre” hivatkozva rendelte el a film betiltását.

Stiller először 2008 decemberében beszélt egy lehetséges folytatásról, majd 2011 januárjában már arról olvashattunk, hogy a forgatókönyv elkészült, s csak a stúdiók válaszára várnak, hogy a forgatás elindulhasson. Stiller és Wilson idén márciusban a Paris Fashion Week keretein belül filmbeli karaktereikként jelentek meg, s a forgalmazó Paramount még aznap bejelentette, hogy a Zoolander 2. 2016. február 12-én érkezik a mozikba.

A november közepén érkező előzetes rendkívüli érdeklődést váltott ki a filmszerető közönség körében. A Paramount adatai szerint csak az első héten több, mint 52 millióan kattintottak a trailerre, ezzel megdöntötték a vígjátékok között eddig csúcstartónak számító Dumb és Dumber második részének 49 milliós nézettségét. Nem véletlen, hiszen az előzetesben szerepet kapott Stiller és Wilson duója mellett a kanadai énekes, Justin Bieber és az angol színész, Benedict Cumberbatch is. Cumberbatch a filmben egy All nevű transznemű modellt alakít, s a karakterére irányuló poénok voltak azok, amelyek felháborították az LMBTQ közösség tagjait. Stiller karaktere, Derek azt kérdezi, All vajon férfi vagy női modell, mire All csak annyit felel: „All az All”. Nem hagyják azonban ennyiben a témát, Wilson karaktere később azt kezdi firtatni, All férfi vagy női nemi szervvel éli életét.

A film bojkottálására irányuló petíciót Sarah Rose indította el a care2petitions oldalán, s ma már több mint 21000 aláírót állított az ügy mellé. Rose szerint All karaktere „egy eltúlzott karikatúra, az androgün/transznemű/nem-bináris személyek kigúnyulása”. Rose a petícióban utal arra is, hogy a film készítőinek arra is lehetősége lett volna, hogy felkérjenek transznemű modelleket a szerepre, azzal azonban, hogy egy nem transznemű színészt választottak egy negatívan bemutatott transznemű karakter megformálására, ártottak az LMBTQ-közösség megítélésének.

Az előzetessel kapcsolatban megszólalt Jennie Kermode, a Trans Media Watch elnöke is, aki szerint ugyan érthető, hogy a kitalált karakterek direkt lettek ennyire felszínesek, de All megjelenítése mégis káros lehet a transzneműekre, hiszen túlságosan rájátszik egy sztereotípiára, miközben Hollywoodban épp alulreprezentáltak a nem-bináris emberek. A Guardiannek adott interjút Tschan Andrews transznemű modell, aki elmondta, ő személyesen is sértőnek tartja All karakterét, s nem érti, miért nem játszhatja egy transznemű színész a szerepet. Ennek ellenére arra a kérdésre, hogy ő eljátszaná-e All-t, nemmel felelt, mert a Zoolandert egy viccnek tartja, s nem szeretne nevetség tárgya lenni. Aggályait fejezte ki a transznemű queer aktivista, Lexi C.M.K Turner is az Independent felületén megjelent írásában, ahol kifejtette, nem is a karaktert találta igazán bántónak, hanem a sértő vicceket és azt, hogy egy nem transznemű alakítja a szerepet.

A The Wrap című lapnak december hetedikén megszólaltatta a kérdésben a film forgatókönyvíróját, Justin Thereoux-t is. Thereux azt mondta, a petíció és a bojkott lehetősége „megbántották érzéseit”. A forgatókönyvíró szerint a jelenetet kiragadták kontextusából, s a petíciót aláírók nem értik a szatíra lényegét. Thereux szeretné, ha a kritikusok előbb végignéznék a filmjét, s csak utána kezdenének ilyen akciókba, ha arra szükség van.

Nem ez az első eset azonban, hogy Thereux munkásságát és vicceit ilyen kritika éri. A 2008-as Trópusi Vihar Los Angeles-i premierjén többen is a film ellen tiltakozták, bojkottálását követelték. A filmben a Ben Stiller által játszott karakter többször is a retardált szót használja az értelmi sérült emberekre, amely Timothy Shriver, a Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a szó használata szenvedéshez, méltánytalansághoz és kirekesztéshez vezet. Thereux szerint a Trópusi Vihar körül kialakult ellenállás sokban hasonlít a mostanihoz, hiszen akkor is „kontextusából kiragadva” félreértelmezték a szó használatát, s annak üzenetét. Állítása szerint a cél nem az volt, hogy kigúnyolja vagy kegyetlen legyen az értelmi fogyatékosokkal, hanem az, hogy rávilágítson azok butaságára, akik a retardált szót használják.

Stiller és Thereux filmjeivel ellentétben Benedict Cumberbatch még nem keveredett hasonló botrányba, sőt, a Kódjátszma című 2014-es filmben a homoszexuális matematikust alakította, s a filmmel kapcsolatban egy, az Out magazinnak adott interjúban elmondta, elkötelezve érzi magát a melegjogok mellett, s bár az LGBTQ-közösség mozgalma az elmúlt 40 évben hatalmas eredményeket ért el, még mindig sok tennivaló akad ezen a területen.

A Zoolander, a trendkívüli folytatása 2016 februárjában kerül a mozikba – kérdés azonban, hogy az aktivistáknak sikerül-e addig valamilyen eredményt elérniük, vagy megnézhetjük-e Cumberbatch alakítását a filmben.