A Wired részletes cikkében azt állítja, hogy a „kripto-pénznem” alapítójaként korábban számon tartott Satoshi Nakamoto helyett valójában egy negyvennégy éves ausztrál akadémikusnak köszönhetjük a bitcoint – vagy legalábbis egy nagyon alapos átverés kiagyalójaként tarthatjuk számon.

Az internet nem felejt

Tavaly márciusban a Newsweek bejelentette, hogy megtalálták a bitcoin mögött álló titokzatos embert – Dorian Nakamotót, egy hatvannégy éves, Los Angelesben élő férfit, egy vonatmodell-gyűjtőt rejtélyes karierrel, aki az amerikai hadsereggel és több nagyvállalattal dolgozott együtt titkosított feladatokon. A férfi később beperelte az újságot a cikkben megjelent, vele kapcsolatos állítások miatt – a bitcoin létrejöttében való szerepének cáfolata mellett nemzetisége kapcsán is kérdések merültek fel. A pénznem alapjának számító dolgozat egy peer-to-peer pénznemről Satoshi Nakamoto nevét viseli – Dorian anyakönyvezett nevét. A P2P Foundation oldalán nem sokkal később „nem Dorian vagyok” kommentet írt valaki Satoshi Nakamoto felhasználónévvel.

Forrás: Flickr

Úgy tűnik, a név csupán álnév, ami mögött Craig Steven Wright áll. A férfi sosem szerepelt az eddigi „gyanúsítottak” között, és a Wired leszögezi cikkében: a hatalmas mennyiségű bizonyíték ellenére ők sem lehetnek biztosak. „Vagy Wright találta fel a bitcoint, vagy egy zseniális átverés kiagyalója, aki nagyon el akarja hitetni velünk, hogy ő tette” – írja a szerző.

November közepén jelentek meg az első bizonyítékok, amikor egy anonim forrás dokumentumokat kezdett kiszivárogtatni egy Gwern Branwen álnévvel operáló sötétweb-elemzőnek – ezeket ő a Wired rendelkezésére bocsátotta.

2008 augusztusában Wright egy „kriptopénznem-dolgozat” tervéről írt blogján – hónapokkal a fent idézett szöveg létrejötte előtt. Ugyanitt novemberben egy PGP-kulcsot posztolt, arra kérve az olvasóit, hogy ezen keresztül titkosítsák neki szánt üzeneteiket – ugyanez a PGP-kulcs tartozik Satoshi Nakamotóhoz. A hozzá tartozó e-mail cím satoshin@vistomail.com – Nakamoto a satoshi@vistomail.com címet használta a bitcoinnal kapcsolatos első online megnyilvánulásaihoz.

Egy archív blogbejegyzés 2009. január 10-én a bitcoin „bétatesztjéről” ír – egy nappal a hivatalos indulás után. Erre a magyarázat valószínűleg az, hogy Wright Kelet-Ausztráliában él, tehát helyi idő szerint éjfélkor még ténylegesen a start előtt született a bejegyzés. A poszt azóta eltűnt az oldalról.

Forrás: Wired

Mindezek mellett több, kiszivárogtatott e-mail is arra utal, hogy Wright áll a bitcoin mögött – 2008 júliusában ügyvédjének írt egy e-mailt, melyben a kripto-pénznem egyes technikai elemeit írja le jóval azok nyilvánosságra hozatala előtt. Azóta elhunyt közeli barátjával a „Tulipán-alap” birtokba vételéről levelezett – ez 1,1 millió bitcoint tartalmaz, és 2020-ig csak különleges feltételek mellett lehet hozzányúlni. Ez pontosan annyi, amennyit Nakamoto magáénak tudhat – ekkora mennyiségben csak a bitcoin evolúciójának korai szakaszában tudott bárki is generálni magának. Ez az egyetlen hasonló nagyságrendű „halom” – ami egyébként kibányászása óta érintetlen.

2013 júniusára datálható egy bitcoin-alapú bank működtetésére szolgáló vállalat felszámolási jelentése – szintén Wright állt mögötte, akkori értékén 23 millió dollárnyi bitcoinnal. Ez az összeg az összes bitcoin másfél százalékának felel meg – hatalmas mennyiség egy ennyire ismeretlen figurától. Egy évvel később Satoshi Nakamoto aláírásával tervezett e-mailt írni egy szenátornak. „Igyekeztem a lehető legjobban eltitkolni a tényt, hogy 2009 óta irányítom a bitcoint” – mondta 2014-ben egy ügyvédekkel és adószakértőkkel tartott találkozójának leirata szerint.

A nagy átverés?

December elsején a Wired megpróbálta felvenni a kapcsolatot Wrighttal, aki egy eldobható felhasználóról válaszolt – mely ugyanonnan eredeztethető, mint a Satoshi Nakamoto által a bitcoin.org menedzselésére használt cím. „Maguk ásnak, a kérdés az, mennyire jutottak mélyre?” – írta vissza. „Úgy tűnik, tudnak pár dolgot – többet, mint kellene” – írta egy későbbi levélben. Két levéllel később azt írta, „elgondolkodik” egy interjú lehetőségén, a továbbiakban pedig nem válaszolt a megkeresésekre.

A fentiek ellenére sem lehet biztosra venni, hogy Wright áll a bitcoin mögött – lehetséges, hogy az egész egy részletesen kitervelt átverés. A kiszivárogtatott dokumentumok valódiságát lehetetlen igazolni. Ami a blogbejegyzéseket illeti, az archívumokból kiderül, hogy mindhárom utólag szerkesztett, és a bitcoinra utaló részek 2013 után kerültek be. Ha trükkről van szó, akkor annak nagyon alapos: egyes módosítások több mint húsz hónappal ezelőtt történtek.

Az biztos, hogy Wright bitcoin-mogulnak számít – és nem tekinthetünk el a levelezőlistákon és más online felületeken mutatott megnyilvánulásaiból kialakult profiltól sem, melyek rendkívül hasonlóvá teszik Satoshi Nakamotóhoz. A hatalomellenességgel és titkosítással foglalkozó „cypherpunks” kilencvenes évekbéli levelezőlista feliratkozója, az aranyalap támogatója, sikeres C++ programozó, biztonságügyi szakértő és a japán kultúra rajongója.

A párhuzamoktól eltekintve is egy különös és különleges ember, egy mániákus autodidakta dupla doktori címmel, aki egyszer azzal dicsekedett, hogy évente szerez új felsőfokú végzettséget. A klímaváltozást tagadó vállakozó, aki biztonsági tanácsadással foglalkozó cégektől a bitcoin-bankig rengeteg vállalattal próbálozott már – egy különös figura, aki egyszer éveket töltött egy fogadással, melynek keretein belül a semmiből kellett egy ceruzát létrehoznia. Több mint egymillió dollárt fektetett a bitcoin ötletébe, a világ két legnagyobb szuperszámítógépe pedig egy általa birtokolt vállalathoz tartozik. „Szabadnak kell lennünk életvitelünk megválasztásában” – mondta októberben egy bitcoin-konferencián.

Ha kiderül, hogy tényleg ő áll a kripto-pénznem mögött, annak következményei messze túlmutatnak Wright magánszféráján. Titokzatos, bitcoinokból finanszírozott kutatásai mellett a „Tulipán-alap” 2020-as megnyitása és a benne megtalálható elképesztő mennyiségű pénz piacra kerülése mélybe lökheti az árfolyamot – és a többi potenciális „gyanúsítottnak” is nyugtot hozhatna, ha tényleg kiderülne, ki áll a bitcoin mögött. „Lassan belátom, és elfogadom, hogy semmi sem marad öröké titok” – írta Wright szeptemberben blogján.