Példátlan támadássorozat érte Párizst november 13-án este, amely legalább 128 ember életébe került; a sebesültek száma 200 körülire tehető. Az öldöklés a Bataclan koncerttermében kezdődött, melynek több tucat ember esett áldozatul. A többi lövöldözés – melyek körülbelül 30 emberéletet követeltek – a tizedik és tizenegyedik kerület kávézóiban és éttermeiben történt, a Stade de France közelében pedig robbanások zaját lehetett hallani. Nyolc támadó halt meg az este folyamán, akik közül hét önkezével vetett véget az életének: felrobbantották magukat.

Az ördögi forgatókönyv

A Voltaire sugárúton található Bataclan szórakozóhely nézőterén nyitott tüzet néhány gépfegyverekkel felfegyverzett, maszkos férfi. Egy tanú vallomása szerint „Allah Akbar”-üvöltések kíséretében több tucat embert öltek meg a közel három órán át tartó túszejtés során. A rendőrségi roham éjjel fél egy körül kezdődött és egy órára vége szakadt. A halottak között volt négy támadó is.

A sugárúton egy másik merénylet is zajlott, a place de la République túloldalán. A merénylő életét vesztette.

A tizenegyedik kerületi rue de Charonne-on zajló csatajelenetben tizennyolc ember halt meg. Egy férfi elmondása szerint két-három percen keresztül hallott lövéseket, valamint pánikra utaló hangokat. „Több, vérrel borított testet láttam a földön. Nem tudom, halottak voltak-e” – tette hozzá. Szerinte egy, a Palais de la femme-mal szemben található japán kávézó és étterem volt a lövések célpontja.

A szomszédos tizedik kerületben a Bichat és Alibert utcák sarkán, a Le Petit Cambodge étterem teraszán kezdődött lövöldözés, mely újabb tizenkét halálesettel járt. „Szürreális volt, mindenki a földre esett, senki nem mozdult” – mondta egy szemtanú. „Nagyon nyugodt volt a hangulat, az emberek nem értették, mi történik. Egy lányt egy fiatal férfi tartott a karjaiban. Halottnak tűnt” – tette hozzá.

Egy másik célpont a néhány méterrel arrébb, a rue de la Fontaine au roi-n (kilencedik kerület), a place de la République közelében található La Casa Nostra pizzéria terasza volt. Egy Mathieu nevű szemtanú szerint „egy automata géppuska” volt a fegyver, amely öt ember életét oltotta ki.

A Stade de France-nál fél tízkor kezdődött a támadás, amely során három robbanás csapott zajjt a sportaréna közelében a francia-német barátságos mérkőzés alatt. Legalább négy ember meghalt, köztük a három feltételezett terrorista. Két robbantás Saint-Denis-ben történt, a rue Jules-Rimet-n: az egyik egy öngyilkos merénylő műve volt, aki belehalt rajta található robbanóöv detonációjába; a másik kiléte egyelőre ismeretlen. A harmadikra a La-Plaine-Saint-Denis-n került sor egy McDonald’s szomszédságában. François Hollande-ot – aki a stadionban tartózkodott – azonnal kimenekítették, az épület bejáratait lezárták. A meccset végigjátszották, a közönség evakuációja pedig viszonylagos nyugalomban ment végbe.

Gyász és bosszúszomj

A köztársasági elnök három napig tartó nemzeti gyászt hirdetett. A következő időszakban járőröző katonákat küldenek Párizs utcáira, illetve megerősítik az országhatárok ellenőrzését is. Utóbbi várhatóan egy hónapig fog tartani a klímáról szóló konferenciára tekintettel, melynek Párizs ad otthont november 30. és december 11. között.

Az intézkedések mindemellett az államfő által szombaton bejelentett szükségállapot részét képezik. A szükségállapot egy, a normál és a rendkívüli állapot közti helyzet, amely megerősíti a közigazgatási hatalomgyakorlást. Olyan különleges esetekben hirdetik ki, mint amilyen a péntek esti merényletsorozat is. Csak törvényhozással lehet tizenkét napnál több időre meghosszabbítani.

A közegészségügyben életbe léptették a „fehér terv” névre hallgató készenléti állapotot, amely kiterjed a kórházakra, a sürgősségi szolgáltatásokra és a közegészségügy minden további szereplőjére is. A párizsi rendőrség felszólította a városi lakosságot, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodjanak az utcán. Számos nyilvános helyek bejelentette, hogy szombaton, vagy éppenséggel egész hétvégén zárva tartanak.

Hollande „egy terrorista hadsereg háborús tetteként” említette a péntek éjjeli mészárlást, valamint egységre és hidegvérre szólított fel. „Franciaország könyörtelen lesz” mindenhol, a határokon belül és kívül is – tette hozzá.

Előrelátó specialisták, megkésett megoldások

„Közelebb vagyunk a következő merénylethez, mint a legutóbbihoz” – állította a specialisták egyetértésével október végén egy, a rendőrség vezető tisztségviselője. A Charlie Hebdo és a l’Hyper Cacher elleni párizsi támadás óta jelentősen átalakították az antiterrorista eszközrendszert. Az Iszlám Állam céltudatosságának és a radikális iszlamisták kiszámíthatatlanságának ismeretében egy rendőr vagy akár a belügyminiszter sem gondolta soha, hogy „nincs kockázat”. Január óta öt terrorista aktában fedezték fel a Franciaország – azon belül például koncerttermek – elleni csapásokra vonatkozó terveket.

A párizsi merényletek egy hónappal a hírszerzési törvény intézkedéseinek hatályba lépését követően történtek. Ide sorolható számos speciális nyomozási technika engedélyezése, például a privát helyek hangosbemondóval való ellátása és jelen idejű informatikai megfigyelés is. A rendszer hatékonyságát egyelőre nem lehet megítélni.

Coming out – coming soon

Szombat reggel az Iszlám Állam nyilvános közleményében vállalta a felelősséget a merényletekért:

„Az Igazán Irgalmas, a Nagyon Irgalmas Allah nevében:

A Legmagasságosabb Allah azt mondta: és azt gondolták, hogy az erődjük megvédi őket Allahtól. De Allah onnan ment hozzájuk, ahonnan egyáltalán nem várták, és rettegést (terrort) vetett a szívükbe. A maguk által épített házaikat saját kezükkel és a hívők kezei által rombolták le. Vonjátok le a tanulságot, ó ti, akik tisztánlátással vagytok megáldva. 59. Szúra, 2. vers (a szerző fordítása)

Egy szent támadásban, melyet Allah mozdított elő, a Kalifátus hívő katonáinak egy csoportja, akiknek Allah hatalmat és győzelmet adott, az irtózat és a perverzitás fővárosát tűzték ki célul, azt, amely a kereszt lobogóját viseli Európában, Párizst.

Egy csoport, amely megvált itteni életétől, elindult az ellenség felé, Allah ösvényén keresve a halált, segítségül hívva a hitüket, a Prófétát és a szövetségeseiket, hogy megalázzák ellenségeiket. Allahban szavahihetővé váltak, annak tartjuk őket. Allah az ő kezük által hódította meg, és az ő kezük által vetett félelmet a keresztények szívébe a saját földjükön.

Nyolc robbanóövet és karabélyt viselő (férfi) testvér a francia főváros szívében található, gondosan, előre kiválasztott helyszíneket jelölték meg célpontként, a stade de France-ot a keresztény Franciaország és Németország meccsén, ahol az ostoba François Hollande asszisztált, a Bataclant, ahol bálványimádók százai gyűltek össze a perverzitás ünnepére, és más célpontokat is a tízedik, tizenegyedik és tizennyolcadik kerületekben, mindezt egyidejűleg. Párizs rengett a lábuk alatt, az utcái kiegyenesedtek előttük. A támadások eredménye legalább 200 keresztény halott, és még több sebesült, a dicséret és az érdem Allahé.

Allah elősegítette a testvéreink munkáját és megadta nekik azt, amit reméltek (a mártírságot), beindították a robbanóövüket az istentelenek között, miután elhasználták a lőszerüket. Fogadja őket Allah a mártírok között, és engedje meg nekünk, hogy kövessük őket ebben! És Franciaországnak és azoknak, akik az ő útján járnak, tudniuk kell, hogy az Iszlám Állam fő célpontjai maradnak, és továbbra is érezni fogják a halál szagát, amiért keresztes hadjáratot folytattak, és meg merték sérteni a Prófétánkat, és azzal hencegtek, hogy legyőzték az Iszlámot Franciaországban és megverték a muzulmánokat a Kalifátus területén a repülőikkel, amelyek haszontalannak bizonyultak Párizs büdös utcáin. Ez a támadás csupán a vihar kezdete és egy figyelmeztetés azoknak, akik készek gondolkozni és levonni a tanulságot.

Allah a legnagyobb. Márpedig Allahé a hatalom, ahogyan a követeié és a benne hívőké is. De az alattomosak ezt nem tudják. 63. Szúra, 8. vers (a szerző fordítása)