„Egy feleség, több férj”: ez megoldást jelenthet Kína magányos férfiúi számára – véli Xie Zuoshi, a Zhejiang Egyetem közgazdász professzora, aki – a kínai média nyomására már törölt – javaslatát Sina nevezetű és nem mellesleg 2,6 millió követővel rendelkező blogján tette közzé.

Kína a világ egyik legsúlyosabban érintett országa nemi egyenlőtlenség tekintetében: minden 100 lányhoz viszonyítva 118 fiú születik. Így folytatva 2020-ra Kína 30-40 millió agglegénnyel számolhat, akik képtelenek lesznek partnert találni maguk mellé. Mindezért elsősorban az ország 1979 óta érvényben lévő, a közelmúltban felfüggesztett, „családonként egy gyermek” rendelete és a társadalom patriarchális nézetei, azaz a hagyományos fiúgyermek-preferencia, tehetőek felelőssé; s bár a nemek alapján történő szelekciós abortusz illegális, mégis széleskörűen alkalmazott az országban.

A professzor több aggodalmat is megfogalmazott a kialakult helyzettel kapcsolatban. Egyfelől bevételi kérdésként tekint rá: az áruk – ez esetben a nők – értéke egyre jelentősebben fog nőni. Ez a tehetősebb réteget nem fogja érinteni, hisz ők „pénz nem számít” alapon bármikor elcsábítják életük párját, a kevésbé szerencsés anyagi körülmények közt élő férfiak azonban nem tudnak majd versenybe szállni a hölgyek kegyeiért.

Amennyiben nem lesz feleség, nem bővül tovább a család sem. Ez azt jelenti, hogy ezek a férfiak leszármazottak nélkül fognak élni és meghalni, hisz nem lesz gyermekük, aki idősebb korukban ápolja és támogatja őket, amire egyébként a kínai jog az utódokat hivatalosan is kötelezi. A szülő-gyermek kapcsolat oly mértékben fontos és alap szerepet tölt be a társadalom és jog körében, hogy a szülők akár be is perelhetik gyermeküket, ha úgy vélik, hogy nem látogatja őket eleget.

Egyre gyakrabban előfordul az is, hogy a reménytelenül magányos kínai férfiak az országon belül nem találnak párt – ekkor felkerekednek, hogy máshol keressenek. Gyakran a szomszédos országokból, mint Vietnámból vagy Mianmarból kerítenek feleséget maguknak. Az ilyen fajta megoldások azonban növelik az embercsempészet, illetve az online randevúzások során bekövetkező átverések kockázatát.

 

Egygyermekes kínai család egy pekingi parkban. Fotó: Daniel Case

A kínai kultúrában példa nélküli mértékű jelentőséget és nyilvánosságot kap az életre szóló partner megtalálása. Az ország legnézettebb műsora az „If Not Sincere Then Do Not Disturb” című randevús játékműsor, ami huszonnégy hölgynek adja meg a lehetőséget arra, hogy eldöntse, randizik-e az aktuális férfijelölttel.

Az online társkeresésben is nagyon aktív a társadalom – mármint a nem heteroszexuális része. Ma számtalan meleg és leszbikus pár talál egymásra az országban online fórumokon keresztül, álházasságokat kötve: bár elveszik egymást, mégis titokban kell együtt élniük nemcsak vágyaikkal, de partnerükkel is. Zuoshi az azonos neműek házasságában is lát némi fantáziát: szerinte sokat javíthatna a kialakult helyzeten, ha a kormány legalizálná a melegházasságot.

Az újdonság erejével elsősorban csak a nőkön való osztozkodásról szóló elmélete hatott, bár írásában ő maga cáfolta, hogy csupán ő támogatná az elképzelést: Kína távoli, elhagyatott vidékekein ugyanis már a XVIII-XIX. század óta gyakorolják a többférjűséget.

A kínai Statisztikai Hivatal 2014-es év végi adatai szerint a Kínai Népköztársaságban 33,76 millióval több férfi volt, mint nő. Bár a professzort rengeteg támadás érte, Zuoshi az erkölcsiség újragondolására szólított fel – a számok ugyanis magukért beszélnek: hozzátette, a szociális problémát csupán gazdasági szemszögből közelítette meg.