Milliárdos üzletember és a szövetséges titkosszolgálat egyik legfontosabb embere – mindemellett bokszbajnoknak és feltalálónak sem volt rossz. Ráadásul ő készítette a legjobb martini-koktélokat Amerika-szerte. Ian Fleming nagyjából tizenöt különböző titkosügynök figurájából gyúrta össze James Bond karakterét – közülük az egyik legkevésbé ismert és egyben az egyik legkomolyabb inspiráció a kanadai Sir William Samuel Stephenson.

1914-ben otthagyta iskoláját azért, hogy beléphessen a kanadai seregbe. Franciaországi bevetésén – ahol a 700758-as számot viselte – gáztámadás érte. Később orvosi adait meghamisítva lett pilóta, alig öt órányi kiképzés után pedig már bevetésre is indult. Az egyik legsikeresebb kanadai pilótaként 26 ellenséges gép lelövése fűződik a nevéhez.

Bár a háború későbbi szakaszában lelőtték gépét és fogságba került, 1918 októberében megszökött a hadifogolytáborból. Nem távozott üres kézzel: a táborban találkozott egy újfajta konzervnyitóval, ami csak Németországban volt szabadalmaztatva. A háború után Angliába költözött, ahol aztán az eszköz módosított verzióját világszerte szabadalmaztatva megalapozta későbbi gazdagságát. Már huszonévesen milliárdos volt.

„A története túl szép, hogy igaz legyen” – nyilatkozta a BBC-nek egy szakértő. „Technológiai guru és jó üzletember is volt, aki a fotók rádiós továbbításával kapcsolatos találmány kifejlesztése mellett az acél-, az autó- és a repülőgépiparban is részt vállalt, ahogy a Spitfire kifejlesztésében is.” Emellett az könnyűsúlyú ökölvívó Európa-bajnokságot is megnyerte.

Stephenson igazolványképe 1942-ből. Forrás: Intrepid Society

Egy amerikai dohánymágnás lányát vette el feleségül – az ő fotója volt az első, amit 1922-ben rádión továbbított. Az ő kapcsolataira építve igazi kémvezérré nőtte ki magát a második világháború idejére. Jó kapcsolatban állt Churchillel és már a konfliktus kitörése előtt információkat gyűjtött üzleti kapcsolatain keresztül a német acél-, fegyver- és lőszeriparról. Ezeket aztán nemhivatalosan továbbította is az akkor még pozícióban nem lévő későbbi miniszterelnöknek. „Ennyi volt a kém-kiképzésem” – mondta később. Nem sokkal 1939 előtt arra is vállalkozott, hogy lelövi Hitlert, felajánlását azonban elutasították.

A második világháború éveiben a szövetséges kémelhárítás egyik legfontosabb szereplője volt –Intrepid („Rettenthetetlen”) fedőnéven –, valamint formális és informális eszközökkel rendkívül sokat tett azért, hogy az Egyesült Államok belépjen a konfliktusba, majd utána hivatalosan is összekötő szerepet töltött be az amerikai és a brit titkosszolgálat között – a CIA alapításában is közrejátszott, központjukban mind a mai napig megtalálható a szobra. Szintén az ő nevéhez fűződik a Camp X nevű kommandós kiképzőbázis alapítása is, ahol több száz másik elitkatona mellett Fleminget is trenírozták a második világháború során. Neki volt köszönhető a náci irányítás alatt álló norvégiai nehézvíz-üzem 1943-as szabotázsaciójához szükséges információ is. 1946-ban ő lett az első külföldi, aki megkapta a Medal of Merit kitüntetést Amerikában. Egy évvel korábban ütötték lovaggá – „ez közel áll a szívemhez”, írta Churchill felterjesztésében.

Gyalogsági száma és különleges tettei mellett más okai is vannak, ami alapján arra következtethetünk, hogy Fleming többek között Stephensonra alapozta James Bond karakterét. A Goldfinger című könyvben szereplő terv Fort Knox kirablására nagyjából megegyezik azzal, amit a kanadai javasolt a Vichy-kormány aranytartalékainak megszerzésére. Ami pedig a martinit illeti: egy életrajzi könyv előszavában maga Fleming írja le, hogy Stephenson készítette Amerika-szerte a legerősebb martini-koktélokat, majd hozzáteszi: „James Bond egy valódi kém túlromantizált verziója. A valóság […] William Stephenson.”